Cas típic 803: noi li agrada noia, noi viu estretament vigilat

Posted: 2009-12-16 in Llibres
George Orwell – 1984 (352 pàgines)

Quant no se quin llibre agafar, acabo decantant-me per algun clàssic de la ciència ficció com ara Solaris, Cròniques Marcianes, un mon feliç o els Trífids. Aquesta vegada m’he decantat pel 1984.

Es un llibre superfamós i per tan trobareu un munt de resums sobre la trama, però crec que no està de més que també us llegiu el meu, que si bé potser no és el més exacte, és el… el… el meu coi.

Ens trobem en el futur, es l’any 1984, un partit polític s’ha fet l’amo de mig mon. Es tracta d’una dictadura extremadament restrictiva. Al costat Corea del Nord es Llibertilandia. El símbol del partit es anomenat “gran germà” que vindria a ser una entitat que controla a tota la societat. El regim està en guerra contra l’altra meitat del mon, i això fa que l’economia del sistema estigui sota mínims, on les restriccions són l’ordre del dia i el racionament dels productes es cada dia més estricte. Per més desgracia hi ha una pantalles a tot arreu que serveixen per controlar els actes dels simpatitzants (obligatoris, es clar) del partit. Qualsevol idea pròpia es de seguida perseguida i denunciada per membres de la policia secreta i el castig es… es dur vaja. El llibre té tres parts, la primera es la presentació del problema, la segona es l’evitable relació amb una noia (que cau molt malament). I la tercera, bé la tercera es la part dura.

Segons la meva humil opinió, com passa amb clàssics de ciència ficció, la idea es bona, realment bona, la presentació de la situació es força bona, però els personatges no estan alçada.

I per que us feu una idea de per on van els trets, nomes dir que el lema del partit es:

La guerra es la paz

La libertad es la esclavitud

La ignorancia es la fuerza

Altres fragments:

Por lo visto, había habido hasta manifestaciones para agradecerle al Gran Hermano el aumento de la ración de chocolate a veinte gramos cada semana. Ayer mismo, pensó, se había anunciado que la ración se reduciría a veinte gramos semanales. ¿Cómo era posible que pudieran tragarse aquello, si no habían pasado más que veinticuatro horas?

En cuanto se reunían y ordenaban todas las correcciones que había sido nescesario introducir en un número determinado del Times, ese número volvía a ser impreso, el ejemplar primivo se destruía y el ejemplar coregido ocupaba su puesto en el archivo. Este proceso de continua alteración no se aplicaba sólo a periodicos sino a los libros, revistas, folletos, carteles, programas, películas, bandas sonoras, historietas para niños, fotografias, … Diariamente el pasado era puesto al día.

Des de luego, no se reconoció que se hubiera producido ningún engaño. Sencillamente, se hizo saber del modo más repentino y en todas partes al mismo tiempo que el enemigo no era Eurasia, sino Asia Oriental.

El ministerio de la Paz se ocupa de la guerra; el ministerio de la Verdad, de las mentiras; el ministerio del Amor, de la tortura, y el ministerio de la Abundancia, del hambre.

Nota:7/10

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  Nosaltres hem viscut gran part del llibre al meu pais, mentre erem comunistas. Gran llibre!!! Un dels meus favorits.
  Ara hauries de provar llegir alguna cosa de Herta Mueller, per comprovar si els contes s’assemblen o no. :-D

 2. Fran ha dit:

  el teu pais? de quin pais ets ahse? o_O

  vull llegirlo, el tinc pendent de fa 10 anys SD

 3. ahse ha dit:

  De Romania.

 4. anomenatinutil ha dit:

  M’encanta aquest llibre!

 5. […] se l’ha de posar a l’alçada d’altres autors clàssics de la ciència ficció com George Orwell, John Wyndhman o Aldous Huxley. Doncs no! Penso que no s’ho mereix. Per això si esteu […]

 6. […] 150 pàgines), rebel·lió en la granja de George Orwell. Recordareu a George Orwell del post del 1984. En una granja d’anglaterra tenim uns animals la mar de infeliços per que estan farts de […]

 7. […] 150 pàgines), rebel·lió en la granja de George Orwell. Recordareu a George Orwell del post del 1984. En una granja d’anglaterra tenim uns animals la mar de infeliços per que estan farts de […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s