Cas típic 1652: noi li agrada noia, noi li agrada Nació

Posted: 2011-09-27 in Llibres, Terry Pratchett
Nación – Terry Pratchett (352 pàgines)

Els lectors més veterans del bloc recordaran a Sir Terry Pratchett com l’únic autor del mon que té una categoria pròpia en aquest bloc. Fet més prestigiós que qualsevol premi Planeta, premi Nebula, premi Hugo o qualsevol altre.

I què tenim aquesta vegada amb Nación? Segons la crítica, una vegada més ens trobem amb el millor llibre de Terry Pratchett escrit fins la data. Segons el meu parer no n’hi ha pas per tan.  Però no ens avancem, primer fem-li un cop d’ull a l’argument.

Aquest com NO ens trobem a Mundo Disco, sinó que estem en un mon paral·lel molt semblant al nostre, sobre el segle XVIII, on l’imperi anglès i el francès no paren de colonitzar nous territoris. En una petita illa del Pacific un tsunami s’emporta gairebé tot l’arxipèlag i sembla que només ha sobreviscut un noi anomenat Mau. Però la onada gegant ha portat un vaixell anglès a l’illa amb una única supervivent, la Daphne.

A partir d’aquí sir Pratchett ens fa una sàtira sobre el colonialisme i sobretot sobre la religió. Es nota que aquest llibre està escrit pel bo d’en Terry amb la seva manera característica de narrar, però amb la diferència que només hi ha una sola línia narrativa en comptes d’haver varis personatges que acaben confluint.

Així doncs es un llibre recomanable? Hi ha quelcom en el meu interior que m’impedeix dir que un llibre d’en Pratchett no es recomanable, però si heu de començar (o continuar) a llegir Pratchett millor que agafeu qualsevol altre. Suposo que en part la gracia que tenen els llibres que si que són de Mundodisco es que ja coneixes molt bé els personatges.

– Nunca olvides que sólo hace falta que mueran cientro treinta y ocho personas para que a tu padre lo coronen rey.
La abuela solia decirlo con una expresión que sugería la posibilidad de que estuviese planeando cometer cientro treinta y ocho asesinatos, y no hacía falta conocerla demasiado para albergar la sospecha de que era perfectamente capaz.

El sermón fué más bien húmedo, porqu escupía un diluvio de saliva cuando alzaba la voz; estaba tan lleno de Dios que diluvoaba en todas partes. Predicaba como si empuñase una espada llameante. Los murciélagos caían a plomo de las vigas. El órgano arrancó a tocar sin nadie sentado en el banco. El agua chapoteaba en la fuente.

Hubo algo en su cerebro que dijo: valle de aspecto siniestro + árboles medio muertos + entrada ominosa = cráneos en pila, cuando no ensartados en una vara.

Nota: 6/10

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  Un llibre del Pratchett on no apareix de forma directa la mort… no crec que pugui ser gaire valuós. (En rumanès diries que nu poate fi prea valoros.)

  Un llibre que fa sàtira sobre la religió ha de ser bo, però… escrit pel Terry Pratchett?? No és això una mica fora del context?

  Un llibre on no coneixes ja els personatges no pot entrar a la categoria “series”. Ah, espera, aquesta categoria no era per a pelis?

 2. Montse ha dit:

  Estic començant a sentir una feble curiositat per llegir alguna cosa d’en Pratchett. Total, m’he cruspit tots els de la Rowling per tant crec que el meu estómac ho podria resistir.

 3. MadeByMiki ha dit:

  Timun Mas???, la editorial d’allò de “escoje tu aventura”… no sé, no sé que ens espera…

 4. Tomàs ha dit:

  Móns paral•lels, Món Disco…, però on ens vols portar.

  Em sona a fugida virtual de la Crisi.

  Ara bé, la fugida, ni que sigui mental, està recomanada pels millors metges i si aquest llibre ho aconsegueix, caldrà llegir-lo.

 5. […] tampoc es que es tracti d’un llibre per adolescents, seria més aviat un cas semblant a Nación, però personalment em va agradar més Nación, ja que l’època victoriana no fa per […]

 6. […] per vosaltres, personalment no els trobo tan bons com els de Mundodisco però teniu opcions com Nació (aventura en una illa tropical del pacífic) o Perillan (aventura en el Londres de Dickens), però […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s