Terry Pratchett – Cartas en el asunto (432 pàgines)
Sabia que acabaria llegint Going Postal i m’agradaria, per això vaig fer el cas típic 1664. I per fi ara me l’he llegit i no solament no m’ha agradat sinó que m’ha encantat!
La veritat es que em feia por llegir un llibre que en principi era independent, vull dir que no estava dins de cap saga del Mundodisco, perquè no hi hauria com a protagonista cap dels personatges que ja conec i tan de carinyo que ja els hi tinc. El cas es que al final en Terry ha decidit començat una nova saga amb amb en Moist von Lipwig com a protagonista. De moment la saga només té aquest llibre i Making money, però si el segon llibre es tan bo com el primer segur hi haurà més llibres, no en tinc cap dubte.
Els últims llibres d’en Terry que havia llegit no eren de Mundodisco sinó d’en Johnny Maxwell, i la veritat, no son massa bons. Però Going Postal té poc a veure amb en Johnny, Going postal es Mundodisco 100%. Té tots els elements d’un autèntic llibre Pratchett amb un protagonista molt carismàtic, mai honrat, mai valent. I tot i que el llibre no es massa llarg en Lipwig té una gran evolució, de fet, podríem dir que comença una vida nova, de fet mai aquesta expressió havia estat tan literal, els que se l’hagin llegit ja saben de què parlo. I no només el protagonista es genial, sinó que el seu antagonista està a la alçada. En Reacher Gilt es un empresari sense escrúpols que ni tan sols pensa en el millor per l’empresa sinó en com guanyar més diners i poder, i es astut i ho aconseguix gràcies a la companyia de Claks que vindria a ser una espècie de telègraf amb torres de senyals operades manualment. Però en Lipwig li farà la competència amb una enfonsada i totalment arruïnada companyia de correus.
Tot i que en el llibre no apareix cap protagonista principal d’altres sagues si que apareixen molt bons secundaris com es el cas dels mags de la universitat invisible. I en especial, el meu secundari preferit que es Lord Vetinari, el tirà dèspota que governa Ankh-Morpork. Això no vol dir que sigui un mal governant, de fet, es una persona molt pragmàtica, i fins hi tot sempre et deixa escollir una alternativa a la seva proposta, tot i que si la proposta no t’agrada, es molt possible que l’alternativa sigui molt pitjor. Es el governant perfecte sempre i quan acceptis aconseguir les coses a qualsevol preu. Si la meva memòria no falla, aquest es el llibre que en Havelock Vetinari gaudeix de més estona de protagonisme, regalant segons el meu parer els millors moment del llibre.
Per cert, si voleu una crítica amb més contingut d’algú amb experiència i gràcia fent crítiques de debò no dubteu en visitar l’article del meu admirat Tipo de la Brocha.
En fi, no cal dir que recomano el llibre, oi?
Nota: 9/10
Bé, no sabria què dir. Tinc dubtes respecte als números dels casos típics, dubtes respectes als becaris, dubtes respecte a la crítica del Tipo de la Brocha i dubtes respecte als fragments extrets del llibre que no apareixen al post.
Em quedaria amb la nota del llibre i amb la recomanació, però… alguna cosa no rutlla.
els extrets del llibre els deixo per demà, que n’hi ha molts i era una feinada
Pert cert, aquest matí tinc fred. No sé si això ve al cas però de totes maneres ho poso perquè consti, per si el comentari anterior no s’enten i tal.
Ostres, em sembla que el becari que ha fet la ressenya la nit anterior va tenir una distreta nit de sexe, com a mínim. Parlant meravelles del llibre, i no només, sinó d’algú altre que ha fet ressenya del llibre, per sobre de les capacitats de Pons… tinc dubtes com l’ahse. Espero que l’hagis acomiadat immediatament.
Bé, aviat llegiré el tercer de Mundodisco, i encara tinc els següents a casa, ja que me’ls van donar. Aniré fent, però la recomanació està bé, hi ha futur en aquesta lectura. Ara, encara que no sigui de les sagues típiques, veig que cal conèixer alguns personatges secundaris, com el governant aquest, així que potser que segueixi el camí marcat, no?
Sí. Si ho vols fer bé hauries de seguir l’ordre cronológic de publicació. Encara que els primers són els més fluixos i dispersos, però es la única manera d’anar coneixent els personatges d’arrel.
Per altra banda. Costa molt acomiadar algú que es cobra el seu sou en platans…
Pel que veig el becari està molt ben pagat, sino fins i tot massa! Jo em pensava que el sou el cobrava en hores extra regalades per l’empresa (llum, aigua, aire acondicionat, impresores, paper, bolis, internet gratis) i algun cap de setmana d’entreteniment gratuit…
És l’únic Pratchett que he llegit i confirmo que vaig encertar de ple amb l’elecció.
Com pots dir això si no n’has llegit cap altre?? Has de llegir Mort, Reaper Man i Soul Music.
sabies paraules
em sembla que volta per casa, o no? bé, en qualsevol cas tindré en compte la teva recomanació, o no.
Millor fixa’t en la recomanació que acabo de fer-li a l’anomenat Allau.
Així que hi ha llibres fora de Mundodisco?
si, però com si no existissin, excepte Buenos presagios.
Pots estar orgullós de mi ara que ja m’he llegit el meu primer llibre del Terry Pratchett, la segona part d’aquest, de fet; però no és culpa meva que me’ls regalin desordenats. Espero haver guanyat punts.
[…] Cartas en el asunto – Terry Pratchett 9/10 […]
[…] son totalment diferents. Per tan, realment no son sagues com a tal, a excepció la que comença amb Going Postal que s’acabarà convertint en la pròpia saga d’en Moist von Lipwig. D’acord, […]
[…] de llegir Making Money, la segona part de les aventures de Moist von Lipwig que van començar amb Going Postal. Tot i ser un personatge nou i per tan, encara no li has agafat la estima que tenen altres […]
[…] Postal (2010): També coneguda com Cartas en el asunto. Primer llibre de la saga de Moist von Lipwig i llibre número 33 de Mundodisco. Clarament la […]
[…] que es molt millor començar pels llibres de Mundodisco que recomano en el CT1519 o com a màxim Going Postal si sou massa impacients com per esperar que una saga millori i voleu començar a llegir Mundodisco […]
[…] revolucionari que canvia la societat: Imágenes en acción (el cinema), La verdad (La premsa), Cartas en el asunto (El sistema postal), Dinero a mansalva (El sistema bancari) i A Todo Vapor (El ferrocarril). En […]