Cas típic 1381: noi li agrada noia, noi li agrada viatjar amb silenci

Posted: 2012-11-19 in Divagacions meves

El transport públic es la meva tercera residència, la primera es lògicament la feina i la segona el domicili privat. Així doncs podeu contar que al llarg de l’any em passo moltes hores viatjant en transport públic sigui en tren, metro o tram, el bus sempre que puc l’evito. Sempre que puc llegeixo en el transport públic, i quan no puc? quan hi ha massa soroll.
Doncs res, toca fer una iniciativa per aconseguir que metro i tren posin en els seus combois vagons silenciosos. No estic demanant que tot el tren sigui silenciós, deu se’m en guard! no fos cas que la gent que vol gaudir del soroll no pogués! Primer es podria començar amb un sol vagó d’aquests tipus, si veuen que s’omple de bitxos estranys com jo amants del silenci podrien anar augmentat el nombre d’aquests vagons dins de cada comboi.
Lo millor que té aquesta iniciativa es el cost, es molt baix. Més que suficient amb un parell d’etiquetes identificatives en el vagó que toqui, si això els hi causa problemes, ja em passaria jo mateix per la copisteria, no passa res. Si volen acompanyar les etiquetes amb algun avís per megafonia indicant que per exemple el vagó segon es el silenciós millor que millor.
Es més que evident que hi ha mesures molt més necessàries que la dels vagons silenciosos, per exemple la necessitat d’una freqüència de pas en segons quines zones i hores es molt més important, però això comporta calers i està clar que en aquest país ningú se’ls vol gastar.
Espero que ningú em salti amb l’argument demagògic total del fet de que hi ha coses molt més importants que fer abans, que hi ha gent passant gana, etc, etc. Com si haguéssim d’aturar qualsevol mesura en qualsevol àmbit fins que es resolgui la gana al mon…
Hi ha països (més civilitzats, òbviament) que ja tenen d’aquests vagons i sembla que els hi va força bé, voleu dir que s’ofendrien si els hi copiem la iniciativa? Jo crec que no.
Ja dic, que potser es cosa meva, que soc una persona reprimida i amargada que no vol interactuar amb la societat i vol deixar de gaudir amb la conversa de l’altra gent i amb la música que tan generosament ens ofereixen els companys de viatge.
Doncs res, aquí escrit ho deixo, ara ja poden començar les manifestacions multitudinàries a favor o en contra de la causa.

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  Em manifesto a favor de la causa! Si fa falta puc repetir el comentari n cops, que es noti que hi ha demanda.

 2. Allau ha dit:

  Més que la música, el que emprenya són les converses per móbil. Amb aquesta mena de silenci sense mòbils em conformaria.

  • Pons ha dit:

   moltes he estat temptat de llençar-li algú amb ràbia el mòbil per la finestra, això que les finestres de la renfe no s’obren…

 3. McAbeu ha dit:

  Un altre vot a favor de la causa. Jo no sóc usuari habitual del transport públic (avantatges de viure en un poble) així que fins i tot ampliaria la proposta a altres àmbits.

  Una altra cosa. M’ha agradat moltíssim aquesta frase: “…com si haguéssim d’aturar qualsevol mesura en qualsevol àmbit fins que es resolgui la gana al mon…”. Tots sabem que hi ha coses molt més importants que d’altres però això no ha de ser excusa per, sense parar d’intentar arreglar les primeres, que fem el possible per solucionar les segones.

 4. sa lluna ha dit:

  pssssssssssssss!

 5. Sergi ha dit:

  Una altra opció seria fer exactament el contrari: un vagó sorollós, amb viatgers competint per fer sonar més fort el reggeaton, el tecno o el Bisbal, fent competicions de reproductors de mp3 tunejats per “petar” més fort.

 6. tirantlobloc ha dit:

  Jo pateixo el soroll i les converses intrascendents quan vull llegir al tren. Proposaria, també, vagons lliures de gent que menja amanides de pasta directament dels tuppers. L’olor i l’aspecte de la gent menjant fa una mica d’angúnia.

 7. Reflexionem-hi ha dit:

  On s’ha de firmar?

 8. joana ha dit:

  No utilitzo gaire el transport públic. Que vols fillet? coses de la feina, però m’adhereixo a l’iniciativa, han estat mooooolts anys anant en metro i autobús a l’escola i a la facultat i no em deixaven fer els deures i estudiar com déu mana! Visca el vagó silenciós!

 9. XeXu ha dit:

  Apunta’m a mi també, però hi veig un inconvenient. Ara els trens i els metros són d’aquells sense separació als vagons, i s’haurien de fer d’una altra manera perquè el soroll d’una banda no se sentís a l’altra. No seria cosa només de posar cartells, cal una despesa en remodelació dels trens, que no és poca.

  Desconeixia que això existís en altres països, però per aquí han comentat que prohibirien menjar als trens, cosa que no és massa comú, però passa, i em sembla que a altres països aquesta pràctica és molt més habitual i acceptada, i són països com ara Japó, lliures de qualsevol sospita de subdesenvolupament.

  • ahse ha dit:

   Pots concloure doncs que quant més desenvolupat ets, més callat estaràs al tren i al reves.

  • Pons ha dit:

   En el metro segons quina línia ja queden pocs vagons separats cert, però en la renfe es un autèntic miracle trobar un tren dels “nous” la seva existència de llegenda urbana es gairebé comparable al dels éssers mitològics anomenats “revisors”

 10. el porquet ha dit:

  Em sumo a la causa de manera fervorosa! Ara, no em queda clar que en els vagons silenciosos s’hi hagin de passar anuncis sonors sobre el silenci del vagó en qüestió… cony, quina contradicció!

 11. Montse ha dit:

  No utilitzo gaire sovint el transport públic, però m’afegeixo solidàriament a la causa. És una autèntica invasió de l’espai vital (o acústic, però invasió al cap i a la fi)

 12. MadeByMiki ha dit:

  Certament la nostra tercera residència és extremadament sorollosa, i crec que no hi ha solució, ho sigui que la teva no la posaran en pràctica mai…

  Jo el que faig per a suavitzar una mica el soroll és portar uns auriculars ben grossos, no és la solució, però millora una mica el dia a dia.

 13. Crític de cine ha dit:

  Jo no sóc gaire amant del transport públic. De fet l’agafo molt poc. Però quan l’agafo m’agrada llegir per evitar l’avorriment que és el veure anant passar estacions. Així que voto per la teva iniciativa!!

 14. Marion ha dit:

  Saps, si hi hagués més silenci als transports públics, potser no hi hauria tanta gent llegint, perquè estic segura que molts dels que ho fem, a part del gust per la lectura, aprofitem l’escut del llibre per evitar l’obligació d’interactuar amb la resta d’individus..
  A més, llavors podríem disfrutar realment del silenci, que això sí que és un autèntic plaer!

 15. Tomàs ha dit:

  Em sembla interessant la iniciativa que proposes. Posat a dir, proposo vagons de Metro temàtics (uns per llegir, altres per menjar i veure, altres per fumar, altres per famílies, altres per…).

 16. Marion ha dit:

  Poc profund! ;)

 17. A París, el metro és gairebé sempre silenciós. A partir de certes hores del vespre és relativament habitual trobar gent que ha begut i que canta o parla alt, però durant la resta del dia, pràcticament ningú parla. Dóna gust.

 18. ÒscarAzAl ha dit:

  T’entenc perfectament. Durant un temps feia una hora de Renfe de Vilafranca a la UAB, després dinava en mitja hora als FGC abans de fer una altra mitja hora de metro fins a la UB i al vespre em tocava una hora de bus fins a Vilafranca altra vegada.

  A més, just aquesta setmana pensava en fer un escrit demanant algun tipus de silenciador al transport públic. Ja coneixereu els meus motius…

 19. […] mes pasado Pons pidió al vacío —pues sus lectores gozan de poca o ninguna influencia en lo que a su petición se […]

 20. […] month a Catalan blogger requested to the void — since none of his followers have a saying in the issue — that silent carriages on […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s