Cas típic 1415: noi li agrada noia, noi li agrada el post de schrodinger

Posted: 2013-01-04 in Actualitat, Ciència

Aquest post té un 50% de possibilitats de viure i publicar-se a dia 4 de gener a les 06:00 o morir i no publicar-se. L’experiment realitzat es el següent:
El post s’ha posat (viu) dins d’una caixa d’acer tancada i opaca juntament amb els següents elements (els quals han d’estar protegits de qualsevol interferència directa del post): un comptador Geiger, i una certa quantitat d’una substància radioactiva que assegure que en el decurs des de la creació del post fins el 04/01/2013 hi hagi un 50% de probabilitats que almenys un dels àtoms es desintegra (i un 50% que no se’n desintegre cap); si això passa, el comptador Geiger allibera un martell que trenca un flascó d’àcid hidrociànic (molt tòxic) que matarà el post. En aquest escenari, tant el post com la partícula depenen d’un sistema regit per les lleis de la mecànica quàntica. Seguint el Principi d’incertesa que s’aplica a la interpretació de Copenhaguen, mentre no obrim la caixa, el post està viu i alhora mort. Al mateix moment d’obrir la caixa, el mateix fet de l’observació modifica l’estat del post, que passa a ser només viu o només mort.
funny-Schrodinger-cat-dead-alive
Aquest post es un petit homenatge a un gran científic que avui compleix 52 anys de la seva mort.

Comentaris
 1. el porquet ha dit:

  Veig un rerefons paranoic en aquest experiment… Però un post… no té la mateixa vida que un gat, no? Per tant, si es mor, si és que un post pot morir, no serà una mort com la del gat…

 2. ahse ha dit:

  La qüestió és no obrir la caixa i irradiar-se. O bé, obrir la caixa i no irradiar-se. La probabilitat d’estar irradiat obrint la caixa és un 50%, oi?

 3. XeXu ha dit:

  Caram, ara m’has sorprès. M’has sorprès per l’homenatge a Schrödinger, fins llavors el post era simpàtic i prou, aquests és un dels experiments més frikis dels que he tingut coneixement, però Schrödinger era un crack de veritat. Tinc una samarreta sobre el seu gat, el típic ‘wanted’, que diu que es busca viu i mort. Els més frikis noten que és una ‘i’ i no una ‘o’.

 4. Rafel ha dit:

  Deixo el comentari abans que s’autodestrueixi. Uns bon desitjos pel 2013, això sí, aquests blindats i garantits.

 5. Crític de cine ha dit:

  És una forma científicament justificada per acabar amb la població de gats, això?

  • ahse ha dit:

   No sé si has observat, però el post és bastant recursiu. Els gats són uns externs definits a un altre mòdul!

 6. ahse ha dit:

  Quina és la probabilitat de trobar l’espai necessari per moure el ratolí sobre aquesta taula:

  http://www.eetimes.com/electronics-blogs/social-mania-blog/4217145/Photo-gallery–Engineering-s-messiest-desks?pageNumber=2

  ?

 7. Elfreelang ha dit:

  mort o viu l’he llegit i encara estic aquí o allí o potser no hi sóc

 8. ÒscarAzAl ha dit:

  I aquests trets de català occidental que t’han sortit?

 9. Tomàs ha dit:

  Aquest principi és molt nomenat a la sèrie Big Bang Theory. És interessant el tema. Mentre no ho veus pot ser una cosa o una altra, però tant punt hi interactues pots modificar l’estat del que abans no veies.

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s