Cas típic 1427: noi li agrada noia, noi li agrada que l’afaitin

Posted: 2013-01-22 in Entreteniments

Benvinguts Als enigmes d’en Pons! Per cert, es fins hi tot més important raonar bé la resposta que no pas la resposta en si.
El engimau d’avui diu així:

Un barber diu: jo tallo els cabells a tot els que no es tallen els cabells a si mateixos i només en aquests. Qui talla els cabells al barber?

Recordeu que m’agraden les solucions amb raonament!

Com que aquest es el primer enigma de la secció, aprofito per recordar el encertants dels enigmes del dia catosfèric de l’enigma i l’endevinalla: Mac McAbeu.
1) Ofereixo 2 premis (A i B), Han de formular un enunciat, si el enunciat es veritat els hi dono un dels premis (el que jo vulgui), si es fals no els i puc donar cap premi.
Quin enunciat garanteix guanyar el premi A?
Solució: “No em donaràs el premi B”
Explicació: Si el enunciat es fals llavors el que dic no es cert, el qual vol dir que si que li donaré el premi B, però no puc rebre un premi per formular una sentencia falsa i per tan el enunciat haurà de ser cert, això vol dir que si es cert han dit una sentencia certa i per tan han de guanyar un premi, i com que aquest premi no pot ser el B li donaré el A.
Guanyador:Realment ningú, però per aproximació en Mac.

2) Tenim 200 peces que pesen el mateix tret d’una que pesa més, quantes pesades es necessiten per identificar-la si només comptem amb la ajuda d’una balança de dos plats?
Guanyador:Montse

3) Tenim a en Jaume, i 3 venedors (un de gran, un de jove, i un intermedi) que ofereixen collars a dos preus diferents. En Jaume fa una pregunta a cadascun dels venedors:
– El collar del venedor mes vell es mes car que el del jove?
– El collar del venedor de edat intermitja es mes car que el del mes vell?
– Vol vostè vendrem dos collars per 6 euros?
En els tres casos obté la mateixa resposta
Ha comprat en Jaume els dos collars per 6 euros?

Solució:Si la resposta a les 2 primeres preguntés hagués sigut SI, llavors haguéssim tingut 3 preus diferents de collars, en comptes de dos. Per tan la resposta es NO a les 3 preguntes, per tan en Jaume no va comprar els 2 collars per 6 euros.
Guanyador: potser l’ahse.

4) Joan i Claudi tenen junts 26 boles, Claudi i Nicolau tenen junts 17 boles, Nicolau i Pau tenen junts 31 boles, Pau i Pere tenen junts 13 boles, Pere i Joan tenen junts 23 boles.
Quantes boles tenen en conjunt Joan, Claudi, Nicolau, Pau i Pere?

Solució:El problema no té solució!
Pau te com a màxim 13 boles, llavors Nicolau te com a màxim 31-13 = 18 boles, cosa que es incompatible amb el enunciat que diu que Claudi i Nicolau tenen en conjunt 17 boles!
Guanyador: Podríem dir que la Gerònima.

5) Existeix un nombre de 10 xifres, tal que les seves xifres siguin diferents, i que aquest nombre multiplicat per dos doni un altre nombre amb les xifres també totes diferents?
Solució possible:2 * 4 938 271 605 = 9 876 543 210
Guanyador: Crític de cine

Quina llàstima que aquestes encertants no comptin pel rànquing!!

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  Ben trobats siguin els enigmes del Pons! Que l’esperit del Pons estigui amb nosaltres per resoldre’ls!

  Per cert, veig que apareixo com a “potser guanyador” del no. 3 i he de protestar: com que potser? On s’ha vist que l’AhSe sigui potster guanyadora?? He donat una bona resposta a tots menys al no. 5, al qual em va entrar mandra de fer algun programet que ho resolgui, no pot ser que sigui “potser” guanyadora i a més a més només a 1!!

  El barber té els cabells llargs.

 2. ahse ha dit:

  Ostres, perdona, el barber pot ser calb també.

 3. ahse ha dit:

  De fet no, espera, el barber ha de ser glabre 100%, així pot preocupar-se només pels cabells dels altres i mai no haver de retocar els seus. Total, si deu ser per això mateix que s’ha fet barber, segur que li fa molta rabia veure que els altres tenen pels i cabells. El més normal és que li entri el desig de tallar-los tots. :-D

 4. sa lluna ha dit:

  Qui ha de ser? Sa seva sofrida dona que es passa tot es dia netejant els pèls de tots.

  Vols dir que com a “únic i gran Pons” no donaràs un premi a la resposta més original, encara que no encerti? És que si no és així no hi veig res d’original als teus enigmes.
  Molt bon dia!

  Ps: Evidentment no se’ls talla a si mateix, perquè l’enunciat diu que ell mai talla als que es tallen els cabells a si mateixos.

 5. McAbeu ha dit:

  Et sembla bé començar la secció amb una paradoxa sense solució?
  Aquest barber no pot tallar-se els cabells a si mateix perquè això contradiu l’enunciat i tampoc pot fer-se’ls tallar per un altre per la mateixa raó. Si el barber no fos un home podríem pensar que el “tots” de l’enunciat només parla dels homes i que les dones queden fora, però tampoc és el cas. Així que o el barber es deixa melena o té alopècia crònica, i per tant no cal que ningú li talli els cabells.
  Per tant coincideixo amb la resposta de l’Ahse,

 6. XeXu ha dit:

  Si en Mac ja ha passat per aquí, què vols que fem els altres!? Jo crec que el barber és un bocamoll i que va en secret al Llongueras perquè el deixi ben guarnit.

 7. Crític de cine ha dit:

  Està claríssim!!! Quan dius ‘Barber’ vols dir ‘Esquilador’. Quan dius ‘Cabells’ vols dir ‘Llana’ i quan dius ‘Tallar’ vols dir ‘Esquilar’. Per tant, la solució és que l’esquilador esquila la llana de les ovelles que no ho poden fer per elles mateixes, mentre que ell, amb la seva màquina d’afaitar caps, es retoca tant com vulgui el seu cabell (i aquí vull dir ‘cabell’ i no ‘llana’, perquè encara no he conegut ningú que tingui llana al cap)

 8. pix_ ha dit:

  ostres gracies per l’enigma pons, avui em vaig a tallar els cabells

  pel meu gust massa jocs de paraules, dobles sentits etc… prefereixo donar una resposta cientificament valida:

  cas tipic: noi li agrada noia noi li agrada que l’afaitin:
  Benvinguts Als enigmes d’en Pons! Per cert, es fins hi tot més important raonar bé la resposta que no pas la resposta en si.
  El engimau d’avui diu així:
  “Un barber diu: tallar 20€, afaitar 8€, que desitja?”

  Resposta #1 – Joan:
  – Afaitim el cap, gracies

  La solucio a aquest post enigmatic es correspon al univers paral·lel #4534511231994433,

 9. El Gran Josep ha dit:

  Jo també crec que el barber és calb.

 10. Ostres, totes les solucions són molt més originals que les que havia pensat jo! La veritat és que sóc zero bona amb els enigmes, perquè el primer de l’altre dia no entenc ni la solució explicada! I l’últim m’hagués estat impossible saber-ho encara que m’hi esforcés!

  Doncs jo crec que al barber li talla els cabells un altre barber. Ell diu que només talla els cabells als qui no es tallen els cabells a si mateixos, però no que li talli els cabells a tothom que no es talli els cabells a si mateixos. No es pot tallat a si mateix els cabells, perquè ell només talla als qui no es tallen els cabells a sí mateixos. Però si li talla els cabells un altre, és a dir, no es talla els cabells a sí mateix, no passa res, perquè no vol dir que tots hagin de passar per les seves mans segons l’enunciat. L’enunciat només limita els clients que passen per les seves mans, així que si li talla un altre barber no passa res. O la seva dona,… com diu sa lluna o el Llongueras… la qüestió és que a si mateix no pot!

 11. Oooooh!! Jo anava a dir la resposta d’en pix_ hehe que el barber no es TALLA el cabell sinó que s’afeita el cap! :-P

 12. joana ha dit:

  O és calb, cosa més que repetida ja a aquestes alçades del dia, o porta rastes i per tant no se’ls talla, ni ell, ni ningú, o els hi talla un altre barber o la perruquera, o.. mira, que foti el que li doni la gana aquest barber toca nassos, que també podria ser taxista, o aprofitar-se de qualsevol dels clients que passe per la barberia i demanar-li que li escurci els cabells. Jo que sé…

 13. ahse ha dit:

  La pregunta realment és a qui li importa aquest barber?! És més, a la barba hom duu cabells o pels? Que jo sóc estrangera i el català no el domino gaire… Fins i tot diria que un barber hauria d’afaitar i un perruquer tallar, però diguem, coses d’idiomes…

 14. Anabel ha dit:

  Deixant de banda q el barber sigui calb o; q pel contrari, vulgui deixar-se melena, rastes o un niu d corbs crec q qualsevol persona (a excepció d’ell mateix) li podria tallar els cabells. De fet, jo crec q és en Pons qui li talla en secret (d’aquí déu venir lo de pons007)

 15. […] homes, per tan no es una altra persona qui talla els cabells al barber. Guanyador: Un punt per l’ahse per la solució del barber calb i una altra punt per en McAbeu per haver comentat lo de la lògica […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s