Cas típic 1467: noi li agrada noia, noi li agrada detectar monedes fraudolentes

Posted: 2013-03-19 in Entreteniments

L’enigma d’aquesta setmana es:

Un rei te 10 súbdits, cada un li paga amb un sac en el qual hi ha 10 monedes de 10 grams, però un d’ells li entrega fraudulentament monedes de 9 grams. El rei te una balança digital. Com s’ho farà el rei per descobrir el lladre amb el menor nombre possible de pesades? Quantes pesades farà?

Pel que fa l’enigma de fa dos setmanes:
Com pots posar 12 cavalls en un tauler d’escacs de tal manera que quedin totes les altres caselles amenaçades? (tauler normal de 8×8)
Solució:
12 cavalls
Guanyador: McAcbeu

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  Home, si la balança és digital vol dir que ja pots pesar tranquil-lament cada bossa que se’t dona i et sortirà com a mínim amb una precisió de 2 decimals quants grams tens per bossa. És a dir, que el rei no sigui cutre, eh? Que per això els viatgers en el temps li van regalar una balança digital! I de pas podria aprofitar per comprovar què pes té la seva corona i el seu ceptre i si els joiers reials també li estan robant.
  Si insisteix ser cutre i pesar en grups, amb una mica de sort li sortirien 4 pesades.

  • Pons ha dit:

   Encara que sembla mentida encara existeixen reis en la actualitat, i encara estan mantinguts pels seus subdits, vulguin o no vulguin….

   • ahse ha dit:

    Això ha de ser un conte xinés! Qui s’ho podria creure? Avui dia la gent ja a penes té de què viure i pagar les hipoteques, els diners ja no són el que eren i les tesoreries són unes estafes.

 2. McAbeu ha dit:

  Aquest enigma ja surt al LLIBRE del Xarel-10 així que el deixo per algú altre que tingui ganes de pesar sacs de monedes. :)

 3. jpmerch ha dit:

  Té una balança digital i encara no paguen els impostos per banc?

 4. pix_ ha dit:

  a veure…

  jo diria que amb 5+1 pesades en te prou (i si esta de sort en 4+1).

  Primer de tot, agrupar els sacs en grups, grup A sacs-1,2,3,4, grup B- 5,6,7,8 i grup C- 9,10 i pesar-les (3 pesades). Escollir el grup amb un pes exacte de 390 o 190gr (p.ex. el grup A 1234).

  Sobre aquest fer la mateixa operacio, grup A, sacs 1,2, grup B, 3,4 i pesar un grup nomes. Si el grup pesa 190gr, en aquest estara el sac fraudulent, sino sera l’altra bossa. (p.ex el grup B, aixo suposa 1 pesada mes).

  Per ultim, agafar un sac i pesar-lo, si pesa poc es el fals i si pesa molt el fraudulent es l’altre. En l’exemple pesariem el sac 3 nomes i determinar si pesa 90 o 100gr. Acte seguit decapitar l’estafador i pesar el seu cap (+1 pesada extra).

  Si a la primera pesada el grup que pesa poc es el “C” (sacs 9-10) nomes li resta determinar amb una nova pesada quin sac es la que pesa 90gr, fent en total 4 pesades (grups A,B,C i un sac del grup C). Despres decapitar l’estafador i pesar el seu cap (+1 pesada extra).

  Per una altra part, abans de fotre tota la feinada, pesaria tots els sacs i si dona 1kg m’estalvio mals de cap, com ho sap el rei que algu l’enganya… te sospites no?

  Si fos rei hagues invertit en un cartell a l’entrada abans que en una bascula digital.
  Al cartell hi posaria “Si el teu sac pesa 90gr, coll a terra”, fora pesar sacs, fer grups i perdre el temps, etc.

  Ultim, cal un “sac” per portar 10 monedes? que pasa que son igual de grans que el JPG del “1r Concurs Xarel-lo” ?

 5. XeXu ha dit:

  El rei pesa tots els sacs al mateix temps i veu que no li surten els números. Llavors sap que hi ha un estafador i els amenaça amb tallar-los el cap a tots si no confessen qui és. Davant d’aquesta proposta tan amable, segur que algú delata el morós.

 6. Sergi ha dit:

  Amb una pesada n’hi ha prou, sempre que hi pari atenció.

  Es tracta d’agafar 0 monedes del sac 1, 1 del 2, 2 del 3 i així fins a 9 monedes del sac 10.

  Si la xifra de les unitats de la balança marca un 0, vol dir que tots els sacs pesats són correctes i l’impostor és el primer, del qual hem agafat 0 monedes. Si la xifra és un 9, vol dir que l’impostor és el segon sac, del qual hem agafat una moneda de 9 grams. Si és un 8, l’impostor és el tercer. Etc.

 7. Si no entenc malament el rei ha de descobrir el sac impostor amb el menor nombre de pesades, és que m’he perdut amb algunes respostes, ja saps que a mi em costa processar. Entenc que cada moneda val 10g? El que compta és el procediment com al cole?

  Si té 10 sacs, dividiria en dos grups de 5 sacs cadascun.
  Pesada 1) Pesem un primer grup de cinc sacs, si dóna 500g el descartem per bo i continuem amb els altres i si dóna menys descartem els sacs que encara no han estat pesats.

  Pesada 2) Ara dividim el grup de 5, en un grup de 2 i un altre de 3 sacs. Si el grup de dos sacs dóna 200g el descartem per bo i continuem les pesades amb el grup de 3 sacs i si dóna menys continuem la pesada amb aquests.

  Pesada 3) Si ens queda el grup de 2 sacs és perfecte perquè aleshores resoldrem l’enigma amb tan sols 3 pesades, Però si ens hem quedat amb el grup de 3 sacs haurem de dividir 1 sac i dos sacs.

  Per tant, jo diria que la resposta és dividint per la meitat el nombre de sacs, i per tant pesarà 3+1 vegades.

  No sé si se m’entén. Potser no he entès ni l’enunciat!
  M’agraden els enigmes! Em pensava que avui no arribaria a temps!!!

  • Pons ha dit:

   No hi ha una manera millor d’aprofitar la balança digital? Per l’ús que li dones et podries haver comprat una de plats que deu ser més econòmica

   • Em rondava pel cap aquesta pregunta, per què puntualitza que és una balança digital?? tanta importància té??? no sé, jo estic feta a l’antiga,… els problemes de mates del cole no m’especificaven si era digital o analògica… hauré d’esperar a la resposta de la setmana que ve per descobrir com d’importants són els nous descobriments tecnològics…

 8. Tomàs ha dit:

  Coses que passen però el vaig veure fa uns pocs dies en una revista.

 9. […] Pel que fa l’enigma de fa dos setmanes: Un rei te 10 súbdits, cada un li paga amb un sac en el qual hi ha 10 monedes de 10 grams, però un d’ells li entrega fraudulentament monedes de 9 grams. El rei te una bascula la qual només es pot fer una sola pesada. Com s’ho farà el rei per descobrir el lladre fent només una sola pesada? Solució:El rei col·locarà sobre la taula les 10 piles de 10 monedes en el ordre que els ha rebut, i agafarà una moneda del primer sac, dos del segon, 3 del tercer, així fins arribar al últim sac del qual agafarà 10 monedes (es a dir totes les del sac). En total haurà separat 55 monedes i les posara en la bascula, si les monedes tinguessin el pes exacte haurien de pesar 550 grams, si li falta un gram el fraudulent serà el qui ha entregat el primer sac, si li falten 2, seran el del segon sac, i així successivament. Guanyador: Sergi […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s