Cas típic 1507: noi li agrada noia, noi li agrada compartir l’habitació

Posted: 2013-05-14 in Entreteniments

L’enigma d’aquesta setmana es:

3 viatgers arriben a un hotel i els hi diuen que només queda una habitació que costa 60 euros, els viatgers l’accepten i paguen 20 euros cadascú. Més tard, el recepcionista es dona compte que l’habitació només en val 55, i envia al botons amb 5 monedes d’un euro per tornar-los, però aquest es queda 2 euros de propina i per tan els hi torna 1 euro a cadascú, per tan es com si cada viatger hagués pagat 19 euros. Llavors tenim 19 euros per cada viatger més 2 que s’ha quedat el botons, 19*3 +2 = 59, on està el euro que falta?

Pel que fa l’enigma de fa dos setmanes:
Una dona sap que cada hora passen 6 autobusos del tipus B i 6 del tipus A, i qualsevol dels dos tipus li serveix així doncs mai es fixa amb els horaris ja que passen molt sovint, i així que sempre agafa el primer que arriba sense tenir en compte l’hora, i es fixa que per mitjana, 9 de cada 10 vegades agafa l’autobús A.
Explica el per que de la diferencia de proporcions alhora d’agafar el autobús (posa un exemple de una possible taula d’horaris).

Solució:
Els horaris dels autobusos podrien ser
Línia A: 10:09 – 10:19 – 10:29 – 10:39 – 10:49 – 10:59
Línia B: 10:10 – 10:20 – 10:30 – 10:40 – 10:50 – 11:00
Guanyadora: Yaiza

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  Si el paio que torna els diners (no sé què és això dels botons) es queda 2 euros de propina, llavors l’habitació costa realment 58 euros.
  Si l’habitació costa realment 58 euros, dividint a 3 resulta que cada persona a de pagar 19.33 + algú posarà un centim perdut. Llavors si només han pagat 19 euros cadascú, resulta que estan estafant a l’hotel amb uns 33 centims cadascú + 1 centim perdu i el paio que s’ha quedat els 2 euros de propina hauria de tornar per demanar-los que paguin els centims que falten.

 2. ahse ha dit:

  (Si fos pel becari, l’habitació costaria 57 euros = 55 + 2 de propina i per tant que se’ls tornin 3 euros estaria ok, però tothom sap que els becaris estan al món per aprendre, per tant el raonament de l’AhSe és el correcte.)

 3. Ferran ha dit:

  Jo no en tinc ni idea perque sóc de lletres pures, però al títol d’avui no li falta una part, al final? alguna cosa rollo: ” … compartir l’habitació amb noia”? No sé, trobo que està com incompleta, no? :S

 4. McAbeu ha dit:

  Tot un clàssic, aquest. ;-)

 5. Sergi ha dit:

  Te l’has quedat tu. Els 3 han pagat 57 euros per l’habitació, dels quals 2 han anat a parar al botons i 55 a l’amo de l’hotel.

  El problema està plantejat amb trampa. Els 2 euros del botons no s’han de sumar fins a 59, s’han de restar fins a 55, que és el preu de l’habitació.

  • ahse ha dit:

   Ets bon amic del becari o què? Que sapigues que aneu molt equivocats! El botons aquest no sap fer calcúls de manera ràpida, d’aquí una estona segur s’adonarà de l’error i tornarà a demanar el euro que els 3 han estafat.

 6. XeXu ha dit:

  Em sembla que en Sergi té raó… però jo no ho hagués sabut veure. Quina depressió amb els teus enigmes…

 7. joan ha dit:

  un que era fàcil i arribo tard…no es pot ser per tot. Però jo afegeixo que li fotria una pallissa al botones….qui coi és pensa que és quedant-se part del canvi amb la crisi que hi ha i segurament que els pobres viatgers eren polítics en ple treball pel ppoble. Poble amb dos pp….

 8. Vicent Terol ha dit:

  Una propina generosa… A eixe ritme, el grum pot aconseguir un bon sobresou, ara que això està de moda.

  Vicent

 9. jpmerch ha dit:

  Jo ho sabia fer en pessetes, en euros no m’aclarisc.

 10. Ricard ha dit:

  Crec que és un problema de decimals i el GRUM que es passa de llest.

  Per cert, volia publicar el teu comentari destructiu però alhora simpàtic al meu post “Adiós a las armas” i per error del meu dit l’he eliminat. Pots reincidir, porfa? Gràcies.

 11. Crític de cine ha dit:

  La solució està en el plantejament de l’enigma. Cadascú ha pagat 19 euros, que fan un total de 57 euros. Però els 2 euros de propina no s’han de sumar a aquest total, sinó que s’han de restar, obtenint, d’aquesta forma, els 55 euros que costa en realitat l’habitació.

 12. Montse ha dit:

  Ostres, després de llegir això tinc la certesa que no me’n sortiré quan faci la declaració de la renda :(

 13. Tomàs ha dit:

  La manera de plantejar l’enunciat és la que ens posta a l’equívoc. En realitat a la caixa de l’hotel entren finalment i en total 55 monedes + 3 que es retornen a cada viatger + 2 del botons = 60

 14. […] de visitants únics. Quin es el dia que gairebé arriba a 500 visualitzacions? Pel que fa l’enigma de fa dos setmanes: 3 viatgers arriben a un hotel i els hi diuen que només queda una habitació que costa 60 euros, […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s