Cas típic 1825: noi li agrada noia, noi li agraden els resultats de l’estudi dels cognoms

Posted: 2014-01-31 in Ciència, Personals

Recordeu l’estudi dels cognoms de la UPF que em vaig apuntar fa un temps? No?! Tampoc es tan complicat! Només us demano que memoritzeu poc més de 1800 posts! Tampoc n’hi ha per tan! Està bé… Us posaré els enllaços…

Ja es poden consultar els resultats! Si ets dels que vas participar a l’estudi, es clar. Per començar un breu anàlisis sobre el cognom Pons:

Pons. Cognom ubicu. És el més freqüent a Menorca, on el porta un 5% de la població. Del nom llatí Pontius, derivat dePontus, el mar. Com a prenom es troba ja el s. X. Es bastant freqüent a la Barcelona del 1389, i també entre els immigrants occitans dels segles XVI i XVII, ja que és freqüent a l’Arièja, Lot, Aveyron, Lozère i Hautes-Alpes.

I concretament sobre el meu Haplogrup em diuen que:

I1-M253 va aparèixer fa 16.000 anys a Escandinàvia, on es troba majoritàriament. De fet, s’ha utilitzat com a marcador de les invasions vikingues a la Gran Bretanya. A la Península Ibèrica presenta una freqüència del 1.7% i és lleugerament més alta a Catalunya (3%). És possible que els voluntaris portadors d’aquest haplogrup tinguin un origen remot germànic. El polític nord-americà Alexander Hamilton i l’escriptor rus Lev Tolstoi pertanyen a aquest haplogrup.

Amb un mapa de la zona de l’Haplogrup i tot
hgi_html_37e413e2

Resumint, que soc avantpassat descendent d’un Viking. Això explica els meus ulls blaus, el meu cabell castany i la meva afició a saquejar pobles costers amb un Drakar.

Aclariment: Crec que no m’he explicat del tot bé amb això del cognom. Suposo que esperava que entrarieu a la web i us quedaria més clar el tema. Amb aquest estudi es vol analitzar dos factors que son el cognom per una banda i la zona d’origen mitjançant el genoma per l’altra, suposo que per relacionar que la gent que porta el mateix cognom té un passat genètic comú. En el meu cas, com que el cognom de Pons, tot i no ser molt típic, es força ubic, per tan dins dels Pons de l’estudi va haver molts haplogrups diferents (un haplogrup no es més que un grup gran d’haplotips, que són sèries d’al·lels en llocs específics d’un cromosoma), per tan es tracta de Pons de diferents llocs.
El cognom “Pons” no té res de víking, el que té un passat víking es una part de la gent que porta el cognom de Pons, es a dir, estudiant la ordenació d’uns al·lels específics del cromosoma poden fer comparacions amb les dades conegudes i determinar d’on provenen els meus avantpassats (aquí em refereixo a mil·lennis, en quan la creació del cognom Pons “només” tindrà segles). Perquè poguessin estudiar això els hi vaig haver d’enviar realment saliva meva dins d’una proveta amb un líquid especial per tal de conservar el meu ADN. Per tan espero que la saliva l’hagin fet servir única i exclusivament per això i no la guardin per incriminar-me en alguna escena d’un crim…

Comentaris
 1. jpmerch ha dit:

  Si mai t’ixen banyes, ja tens l’explicació.

 2. ahse ha dit:

  El Pons és un veritable descendent de l’Odin! ^^
  El Pons va beure de la font de la saviesa com el seu avantpassat!
  L’humor Pons és autenticament Viking!!

  P o n s a k b a r

  بونس اكبر

 3. McAbeu ha dit:

  M’ha agradat llegir això que PONS és un cognom ubic, justament dos dies després que em diguessis en un comentari al teu post dels 8 anys que tens problemes amb el do de la ubiqüitat. Ni fet expressament…

  • Pons ha dit:

   M’agrada utilitzar paraules poc freqüents per fomentar el seu ús
   Pons’s blog, enriquint el vocabulari des de 2006 ^^

  • ahse ha dit:

   No s’enten de què parles. El Pons és únic. Només hi ha un Pons i aquest és el seu bloc!!

 4. Sílvia ha dit:

  Molt interessant, tant l’estudi com els resultats! Jo sempre mirava el DCVB per mirar d’on venien els cognoms. Amb aquest estudi la informació és molt més concreta!

  • Pons ha dit:

   Una cosa es d’on ve el cognom, i l’altre d’on venen els gens del portador del cognom. Però com que Pons es tan ubicu em sembla que pocs Pons son I1-M253

 5. cantireta ha dit:

  Oh… no em vaig assabentar de l’estudi…m’hagués agradat saber d’on ve ell meu cognom.
  Per altra banda, felicitats per la recerca en cada post.

  Bon dia! :-)

 6. XeXu ha dit:

  Vaja, que el teu nom ve del nord, i que en realitat significa marí. Si vols et podem dir així a partir d’ara, Marí, Marino… però t’haurem de tractar de Herr, això sí.

  • Pons ha dit:

   Tan malament m’he explicat que tothom ho ha entès malament? M’obligues a posar una actualització.

   • XeXu ha dit:

    Ah, ara ho he entès molt millor. Però t’he de dir que vas caure en el típic ‘timo’, el d’inventar-se un estudi a gran escala només per enganyar-te i obtenir una mostra del teu DNA. Més que per incriminar-te en res dolent, en algun subterrani perdut amb un laboratori clandestí estan duent a terme la clonació del Pons, de manera que, ja que no tens comparació en el món mundial, un clon de tu mateix és l’únic que pot qüestionar-te el monopoli. Esperava més de tu, t’has deixat entabanar de mala manera.

 7. Anna ha dit:

  Una mica de sang vikinga sí que se’t nota!!!
  Ara només et cal afegir un estudi de la diabetis a Escandinàvia per saber sí també en té la culpa el teu avantpassat viking!

  (Quan facin un estudi de Tomasos avisa’m, a veure si també podem trobar l’origen de l’espècie)

 8. maria ha dit:

  Pons i viquings…és curiós. No ho hagués relacionat mai. ^^

 9. Clidice ha dit:

  Continuo pensant que no m’agrada l’estudi. A més dir-se un cognom i tenir a veure genèticament amb els que el duen, considerant la qüestió frívola d’allò que diuen que molts pocs fills són del qui paga les sabates, no sé jo si és gaire científica la cosa. I trobo que, tot plegat, te un tuf de la cosa ària que angunieja.

 10. Lluna ha dit:

  Sí que es fa estrany, sí, barrejar Pons i viquings :)

 11. Ja pots organitzar una trobada de parents amb passat genètic comú!

 12. Eduard López ha dit:

  Una de les coses interessants de plantejar-se aquesta mena d’orígens és que cal adonar-se que a mesura que et remuntes més en els temps, i vas segles i mil·lennis enrere, trobes menys avantpassats a repartir, i per tant som més a compartir els mateixos ancestres. Crec que això ens unifica i ens demostra que un cop vam estar molt sols en aquest planeta.

 13. […] D’on semblen provenir els meus gens? c) Escandinava, soc un víking. Poques vegades que comparteixo informació personal, només faltaria que us […]

 14. […] No, no, es broma, hagués estat un xic frívol. He optat per un enterrament més formal. Com que tinc ascendència nòrdica, he optat per un funeral víking. Es a dir, que l’he posat en un drakar i l’he deixat […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s