Cas típic 2024: noi li agrada noia, noi li agraden les accions subvertides (SV)

Posted: 2014-11-27 in Cine, Webs/Blocs

He traduït “Subverted Trope” (SV) com a “Acció subvertida”, què us sembla? Algú té alguna idea millor? Algun traductor a la sala que em pugui ajudar?

L’agent 006 va conduint frenèticament amb moto mentre intenta escapar de dos tot terrenys negres plens de sicaris del Dr. Evil que el disparen contínuament. L’agent 006 fa un gir brusc cap a l’esquerra i al girar el carrer es troba amb un camió de transport de benzina que barra tot el carrer. L’agent 006 té el temps just per fer un gir brusc i passar per un minúscul pas entre el camió cisterna i la façana de l’edifici, fa un cop d’ull al retrovisor i veu que els tot terrenys també han girat pel mateix carrer i es dirigeixen irremeiablement contra el camió cisterna, degut a això es despista i frega amb la façana l’edifici i cau de la moto, té el temps just de fer un espectacular i dramàtic salt per caure darrere un mur de pedra, sap que l’explosió es imminent. Silenci, passen uns segons, més silenci. L’agent 006 treu el cap per sobre el mur i mor crivellat pels sicaris del Dr. Evil. Continua sent haver-hi cap explosió, els sistemes ABS dels tots terrenys han fet bé la seva feina.

Què és una acció subvertida?
Una acció subvertida es quan passa el contrari del que un esperaria, o que segons la lògica del la pel•lícula (farem servir pel•lícula per simplificar, però es pot aplicar a qualsevol història, ja sigui pel•lícula, llibre, sèrie, còmic, anunci, videojoc, etc) un esperaria que passés. Cal diferenciar que una acció subvertida no es un fet que afecti a la trama general de la pel•lícula i faci que sigui imprevisible i tingui girs de guió i que no podem endevinar quin es el proper pas del protagonista o com acabarà. Una acció subvertida es refereix només en una acció en concret, una acció que segons els canons té una conseqüència definida, una acció subversiva afecta només en l’escena en curs.

Exemples (Ho sento, avui no hi ha vídeos)
Les sèries animades pel públic adult (vull dir que no son dibuixos animats per nens…) com ara els Simpsons, Family Guy o Futurama solen fer servir aquest recurs ja que l’animació permet jugar més àmpliament amb les situacions surrealistes.

 • En una escena dels Simpson aquests son fets fora de la seva pròpia casa quan en Homer diu “Què més podria sortir malament?! Com a mínim no plou”. La càmera es queda una estona esperant enfocant la família sense que passi res fins que en Homer diu “El que us deia, que no plou”.
 • Quan el director Skinner reprèn a uns estudiants per haver vandalitzat el cotxe del superintendent, tots riuen. “Us diré una cosa que no és tan divertida”. Aquí tothom espera que deixi anar un sermó seriós però el Skinner diu. “En aquest moment, Superintendente Chalmers és a casa plorant com una nena.” (Més rialles) “Bé, suposo que si que es divertit.”
 • Un subversió triple passa en un capítol quan dos homes estan portant a un gran panell de vidre a través d’un carrer. Del no-res apareix l’elefant corrent pel carrer, els dos homes aconsegueixen apartar-se i salvar el vidre. Llavors Bart al darrera en el seu skate perseguint l’elefant, els homes es mouen fora del la trajectòria de nou. Després els dos homes continuen portant el panell de vidre a través del carrer i el llancen a un cubell d’escombraries fent-lo miques.
 • Acabem amb un exemple fora dels Simpsons. A jocs de trons, quan la Danny arriba a Meeren i surt a fora el campió de la ciutat i comença a llençar insults contra la Danny. Coneixent el caràcter de la Danny tothom espera que s’hi torni, però mig somriu i diu “Val, aquest últim ha sigut prou bo”.

Aquesta entrada forma part del projecte d’en Sergi. Us animo a participar-hi! Podeu recordar les meves anteriors participacions amb Riure malèfic i Camises Vermelles.

Comentaris
 1. David Castejón ha dit:

  Que els déus de la narrativa beneeixin les accions subvertides, com a destructores de tòpics i situacions típiques vomitives!

 2. Sílvia ha dit:

  Jo en dic “gir argumental”! És el que fas tu normalment amb el títol dels posts ;)

 3. JOMATEIXA ha dit:

  Molt bo. M’ha agradat molt el post… i sense vídeos!

 4. Xavier Pujol ha dit:

  La dimissió d’una ministra es pot considerar una acció subvertida?

 5. maria ha dit:

  Bona proposta.

 6. Roselles ha dit:

  Tinc una consulta:
  En els últims episodis de The Walking Dead una ambulància cau de morros per un pont de carretera d’una gran ciutat. A la següent escena es veu com l’ambulància cau dempeus, o sigui, per les rodes, desafiant tota llei de la física i la lògica.
  SV o presa de pèl?

  • Pons ha dit:

   Presa de pèl. No s’ha de confondre les pífies del guió amb les subversions. Les subversions estan fetes amb gràcia i amb lògica i van contra els tòpics. Sobre The Walking Dead, si continua amb el nivell de situacions absurdes que durant la primera temporada es normal trobar més nyaps de guió que no pas subversions.

   • Roselles ha dit:

    Ja et vaig fotre un totxo en aquell post, per tant no em repetiré. Però apart d’aquestes pífies, crec que la cinquena és la millor temporada de TWD. Té el que la gent li interessa: morts, fetge, zombis, i força més acció i tensió que les anteriors temporades.
    Tu t’ho perds :P

 7. XeXu ha dit:

  Si tu has fet la tercera aportació, ja veig que va sent hore que jo la pensi també. He de reconèixer que els fas molt bé aquests àtoms, molt explicatius. L’escena del vidre dels Simpson la recordo, i tant que és una situació inesperada, però la sèrie aconsegueix molts moments hilarants a base de situacions il·lògiques i inesperades, és una de les seves gràcies.

 8. ahse ha dit:

  Em nego animar-me per participar-hi! Qui es creu aquest Sergi!?

 9. […] accions subvertides. Per cert, ara fa molt que ningú s’anima a fer un àtom de la taula […]

 10. […] Aquesta ha sigut la meva quarta participació al projecte de la taula periòdica de l’escriptura d’en Sergi. Recordareu altres participacions: Riure malèfic, camises vermelles, accions subvertides. […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s