Cas típic 2191: noi li agrada noia, noi li agrada el gronxador de la Heidi

Posted: 2015-07-31 in Ciència

Qui ha dit que les matemàtiques no son divertides?

Quanta gent fa falta en un grup perquè la probabilitat que dues d’elles tinguin la mateixa data d’aniversari (dia i mes) sigui major que el 50 per cent? Només 23! Per a més informació sobre la paradoxa de l’aniversari.

Sabeu quin es el número màxim de moviments que calen per resoldre el cub de rubik per molt desordenat que estigui? Només 20!

Quant mesura el gronxador de la Heidi? Heidi es gronxava en un artefacte d’uns 20 metres d’altura, a jutjar pel període d’oscil · lació que es veu en l’obertura de cada capítol.

Si estàs esperant l’autobús i no arriba, és millor seguir esperant o tirar a caminar cap al teu destí? Van concloure que la millor estratègia matemàtica és esperar, excepte comptadíssimes excepcions.

Si plou i no portes paraigües, com et mulles menys: caminant o corrent? Doncs hi ha controvèrsia uns diuen que corrent et mulles menys, altres aposten per caminar a poc a poc, en resum, no està clar

BCPP: McAbeu

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  És a dir que les matematiques es mullen quan plou :-D

 2. McAbeu ha dit:

  Dos posts matemàtics seguits?. Com t’aprofites que som a l’estiu, eh! :-DD

  No em queixo, que ja saps que a mi aquest tema de la matemàtica recreativa m’agrada força i per tant he tornat a trobar el post molt interessant.

  El post i també els enllaços. En aquest sentit vull destacar uns comentaris de la pàgina dels càlculs pel gronxador de la Heidi. Després de plantejar unes fórmules ben complicades i arribar a un possible resultat basat només en el que es veu al vídeo del dibuixos animats, una altre comentarista en dubta amb aquesta genial frase: “Yo creo que N30F3B0 comete un error al no redondear el resultado final del cálculo”. I una mica més amunt, un altre puntualitza que “Habría que ajustar el cálculo, teniendo en cuenta que Heidi está en los Alpes austriacos, hay que meter correcciones a g debidas a la altura”… I encara hi ha gent que diu que els matemàtics no tenen sentit de l’humor… ;-)

  • ahse ha dit:

   La única cosa de la qual t’hauries de queixar és la data de publicació dels posts matemàtics seguits: com has pogut aguantar llegint el mateix post el 29 i el 30 de juliol??

   • McAbeu ha dit:

    Ho aguanto perquè sé en PONS ho fa, això de publicar un dia sí i un dia no, perquè jo el pugui atrapar en nombre de posts. I és un detall que li agraeixo… :-D

    • ahse ha dit:

     No sé com és que el BCPP el tens per al primer comentari quan és ben obvi que el segon és infinitament millor ^^

  • Pons ha dit:

   Es una norma a tota internet que els comentaris solen tan o més bons que el post en si mateix, i en els matemàtics passa el mateix. Bé, en aquest blog no, perquè tot i que els comentaris n’hi ha de molt bons, el nivell dels posts és… és…. no tinc paraules.

 3. XeXu ha dit:

  Això dels aniversaris en un grup de gent no ho vas provar tu fent un experiment aquí mateix al blog?

 4. Xavier Pujol ha dit:

  La Heidi dels dibuixos japonesos em va agafar jove, però ja no era un nen. No vaig veure gaires capítols. Els suficients per avorrir l’estil dels dibuixos d’estil japonès que van venir acontinuació.
  Vaig conèixer en persona una de les dobladores de la sèrie. Coses de la vida, és una poetessa catalana.

 5. Loreto Giralt Turón ha dit:

  Potser matemàticament és millor esperar que arribi ‘autobús però psicològicament no, almenys si tens pressa.

 6. glòria ha dit:

  Doncs ja porto bastants moviments amb el cub de Rubik – molts més de 20- i cada cop està més enredat. Em sembla que passo a la vinyeta cinc (la del martell) i ho resolc rrrrapidament!

 7. XeXu ha dit:

  M’he mirat una mica per sobre el tema del cub de rubik, i no ho acabo d’entendre. Fa un temps vaig aprendre a fer-lo amb una sèrie d’algoritmes mecànics, és a dir, que el feia de memòria, no perquè entengués cap on anaven els colors a cada gir. Però si no recordo malament, eren molts més de 20 moviments. M’hi passava una estona. Sempre fa gràcia saber-lo resoldre, encara que sigui fent trampes, i sense la necessitat d’un martell. Ho devia fer per impressionar les dones. Curiosament, no en vaig impressionar cap amb això, per què deu ser?

  • ahse ha dit:

   Deu ser perquè les dones ho feien molt millor que tu. La meva cosina el feia super-ràpid, sempre em quedava flipant quan el veia acabat…

  • ahse ha dit:

   Per cert, si tens curiositat va estudiar medicina, no matemàtica. Sempre he sospitat que els metges serien molt superiors als matemàtics comuns.

  • Pons ha dit:

   Perquè els algoritmes mecànics són estàndards per poder-lo resoldre des de qualsevol posició, però no ho fan amb el nombre de passos òptims ni de bon tros. Pràcticament deu existir una sola cadena de pasos òptims per cada manera que està desordenat el cub

 8. Gemma Sara ha dit:

  Ei, i quin va ser el resultat del teu experiment d’aniversari??

  • ahse ha dit:

   «Eight of the ten students receiving psilocybin reported a mystical experience, while only one in the control group experienced a feeling of “sacredness” and a “sense of peace.” » ;-)

   • Gemma Sara ha dit:

    Caram! No sabia jo que a cal Pons es vivien experiències tan místiques!

    • ahse ha dit:

     I tant!! Què et pensaves, que a Pons’s blog anavem repartint ossets de goma? Sí aquí estem treballant dia i nit per a la millora de l’especie humana…

     Dona ara per al suport a la investigació amb cèl·lules mare ^^

  • Pons ha dit:

   Es va confirmar gràcies al participant número 20 en el CT1971

 9. Elfreelang ha dit:

  així amb una vintena de nombres ja fem ….o sia amb dos mans dos pams

 10. JOMATEIXA ha dit:

  Hi ha coses ben curioses, però com estic fent un any sabàtic de números, només m’ho miraré per sobre, no fos cas que em tornés a agafar ganes de tornar a la feina abans d’hora.

 11. Xavier ha dit:

  Hola Pons, em vares demanar una foto que et va agradar per utilitzar com a salvapantalles al teu ordinador, si em dones una adreça te l’enviaré, és el que havia promès.

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s