Starship Troopers – Robert A. Heinlein (275 pàgines)
Heu vist la peli que porta el mateix nom i es una adaptació del llibre d’en Heinlein? Doncs la història es semblant. No la coneixeu? El resum ràpid es que en un futur proper la terra es converteix en una societat militarista per tal de tallar d’arrel les actituds violentes de la població, a part que la humanitat està en guerra amb algunes civilitzacions extraterrestres. La meitat del llibre es centra en l’entrenament d’un soldat de la infanteria mòbil. L’altre meitat es centra en la guerra contra els “bitxos”, una raça extraterrestre semblant a insectes gegants.
La novel·la es dels anys 60 i va aixecar bastant controvèrsia per la clara apologia militar que fa, anant una mica més enllà es pot dir que el sistema polític que descriu es un tipus de feixisme, no solament això sinó que en la novel·la el sistema funciona perfectament i tothom està feliç amb ell. A més, el sistema d’ensenyament, tan escolar com el parental, impera un mètode on el càstig físic està ben vist com a sistema educatiu. La novel·la es centra molt en l’entrenament militar, en la disciplina militar, en les jerarquies, les normes, i en concret en la carrera militar del protagonista de simple recluta novell fins… fins a on arriba. No es pot dir que aquesta primera part de la novel·la sigui gaire entretinguda, exceptuant petites parts on parla de l’armament, de les tecnologies futures i de les races extraterrestres. En la segona part, quan el protagonista entre en el servei actiu com a soldat millora una mica, però més que combats i acció el que ens trobem es tàctica militar, molta comunicació entre els soldats i els seus comandaments i molta formació i sincronització però acció com a tal amb una autèntica missió emocionant no n’hi ha fins al final de tot.
Entre el llibre i la pel·lícula hi ha diverses diferència, de fet, n’hi ha un munt de diferències. La primera es l’equipament dels soldats, en el llibre els soldats porten una espècie de exo-esquelet de combat molt blindat i ple d’armes, mentre que en la pel·lícula porten una simple armadura, tema de pressupost de la pel·lícula suposo. La tàctica militar també es totalment diferent, mentre que en la pel·lícula son ordes de soldats apilotats i força mal equipats, en el llibre son petites esquadres de soldats molt ben coordinats, equipats i formats, això no vol dir que també els hi surtin els plans malament, però no hi ha les massacres en massa descarades que es veuen en la peli; en el llibre dona a entendre que per cada soldat que mor, es moren un 500 bitxos, mentre que a la peli sembla més aviat una relació d’un a un, a Hollywood sempre li ha agradat el drama i la sang. En quan els personatges n’hi ha que canvien de caràcter, o directament son omesos, però el cas més curiós es d’un personatge que es converteix en noia, suposo que pel tema de la tensió sexual que tan li agrada a Hollywood. Els bitxos del llibre semblen més avançats tecnològicament, com a mínim els soldats porten armes d’atac a distància, cosa que en la pel·lícula sembla que sigui simplement insectes gegants. Per resumir-ho, el llibre i la peli només s’assemblen en el context d’una guerra entre humans i bitxos, tot lo altre ha sigut una adaptació bastant lliure per part de la peli.
El llibre s’ha de llegir només perquè es un clàssic de la ciència ficció, no hi ha cap altre motiu per fer-ho, perquè per tota la resta la pel·lícula ja fa el fet, de fet en la pel·lícula tenim uns al·licients que no surten al llibre, per començar un jove un Neil Patrick Harris (Barney Stinson de How I met your mother) fent de Coronel Carl Jenkins, no té un paper en el que es pugui lluir, però m’ha fet gràcia veure’l de tan jove; però el millor al·licient visual es una jove Denise Richards, que potser no es bona actriu però es bonica de veure, tot i que no es en la peli que més afavorida surt. Pel què fa els efectes especials i a la decoració hem de tenir en compte que la peli és del 1997 i no ha envellit gaire bé, però tot i així té la seva gràcia, sobretot pel què fa als anuncis de propaganda militar “Desea saber más?”
—Infantería Móvil. Su rostro se abrió en una amplia sonrisa de gozo y me tendió la mano. ¡Mi equipo! Chócala, hijo. Haremos de ti un hombre… o te mataremos en el intento. Quizá las dos cosas.
Ese blanco va a atacarte por el sur y quiero que el cuchillo vaya por lo menos en esa dirección. Sé que no darás en el blanco, pero a ver si puedes asustarle un poco. No vayas a rebanarte una oreja, ni a clavárselo al que viene detrás de ti, pero métete en esa cabezota tuya sin seso la idea del sur. ¿Dispuesto? Al blanco. ¡Ya!
Hendrick falló de nuevo.
El lugar es ultrasecreto, sólo conocido de los capitanes de las naves, los oficiales que las pilotan y gentes así, y todos ellos bajo órdenes hipnóticas de suicidarse, si es necesario, para evitar que los capturen. De modo que yo prefería no saberlo.
Nota llibre: 5/10
Nota peli: 7/10
“Haremos de ti un hombre… o te mataremos en el intento. Quizá las dos cosas.”
D’això se’n diu tenir un bon sentit de l’humor ^^
He llegit el llibre (fa molt de temps) i he vist la pel·lícula (no en fa tant però també Déu n’hi do) per tant en tinc un record prou vague de tot plegat per parlar-ne amb massa detalls. El que si recordo és que a mi em va agradar més el llibre i que, sense considerar-los una obra mestra si que són prou vàlids, tant el llibre com la pel·li, per passar una estona entretinguda.
Quina mania amb el postureig de llibre millor que peli. En aquest cas per res és així
Encara fa falta que et recordi quant t’equivoques? Ah, mon ami, vous avez une pose erronée…
Estàs llegint clàssics dolents de ciència ficció per sobre de les teves possibilitats. I de les nostres. Tot i així, aquesta pel·li va tenir certa anomenada. Del llibre no en sabia res, i vivia feliç.
La peli es un clàssic de la ciència ficció!
Està llegint Què? Parles en la segona persona?? Amb Qui?
T’estàs pensant que l’AhSe s’ha marxat de vacances o què passa!!!
Perdona, no sabia que aquest blog era compartit entre tu i en Pons i que havia de parlar en plural. A partir d’ara, seguiré parlant només a en Pons.
No intentis passar-te de llest! Quan un parla amb el Pons ha de mostrar respecte, un no es dirigeix al Pons amb expressions tipus “per sobre de les teves possibilitats”!!! Això t’ho pots dir a tu mateix cada vegada que t’observes al mirall.
La pel·li em va semblar #aivesquèvolsqueetdigui, amb el llibre em vaig divertir sense complexes alguna tarda d’estiu, quan era molt joveneta. Després, suposo, vaig seguir amb els al·legats contra el militarisme, per suposat. A més, en Heinlein és un referent de l’sci-fi. Salut i tot això.
Heinlen és més pro-militarista
Jo no el conec i més o menys la ciència-ficció m’agrada.
hostia ramón, estàs segur que no t’has equivocat al posar-li un 5 al llibre? si és una passada, el capítol de la discussió sobre política a la classe de “filosofía militar” és una obra mestra!
la película en soc super fan, denise richards i la flores… i tots els BIIIIIIIICHOOOOOOOOOOOS, hostia, m’han entrat ganes de tornarla a veure XD
El Pons mai no s’equivoca ^^
et sorprendries…
La llei de la gravetat fallaria el dia que el Pons s’equivoqués ^^
Es una Obra mestra? Per allò de que pregunta-li als de Hiroshima sobre si la manera més efectiva de solucionar els problemes no és amb la violència. Ah no, que no pots per què ja no existeixen…
Això de “haremos de ti un hombre” m’ha recordat a la meva àvia que insistia sempre perquè begués alcohol i cafè i fumés tabac. Llàstima que no fos més moderna i em passés altres drogues més interessants.
Starship Troopers. No ho podria jurar però diria que ha sortit algun cop al meu blog, és una peli que em va impactar. Descriu com poques obres la dinàmica del “ells contra nosaltres” i jo la considero premonitòria de l’11S i la paranoia feixista que va encapçalar Bush, amb el suport d’un president espanyol que se sentia orgullós de posar els peus sobre la taula.
El meteorit que desvien els bitxos és ben bé un 11S. I la reacció posterior dels humans és calcada a la dels americans després de l’11S. Hi ha una escena on un periodista diu que hi ha qui pensa que l’atac dels bitxos és degut a la intromissió humana en els seus territoris i per allà passa crec que en Rico i agafa una emprenyamenta monumental i diu que ell és de Buenos Aires i que el que cal fer és anar a on sigui a exterminar aquells malparits bitxos.
I ja que has llegit el llibre, et pregunto, aquesta profecia pre-11S també hi és al llibre o és mèrit de la peli?
PD: Hi ha un Starship Troopers 2. És una de les pitjors pelis que he vist senceres. Vaig aguantar estoicament a veure si hi havia alguna part que se’n salvés…
Ah! Ara s’enten de on et ve tot, és culpa de la teva avia que estava intentant fer-te home… Ja!
En el llibre no es tan descarat, simplement diuen que destrueixen Buenos Aires, però no com. I la guerra ja estava en marxa abans de lo de Buenos Aires,el que es cert es que s’intensifica
Es veu que hi ha altres seqüeles però són d’animació
La pel·lícula (que no he vist) devia treure profit del vidriol que gastava Verhoeven en aquella època. Té fama de ser una animalada força divertida.
I fins i tot jo me n’adono que la Denise Richards estava bonota (i segurament encara ho està). Jo li tinc molt de carinyo perquè va fer d’impossible física nuclear (Dr. Christmas Jones) a un James Bond bastant horrorós. “She’s like Christmas and comes once every year”.
Per mi Starship Troopers es una gran peli de ciència ficció que només surt perdent perquè els efectes especials es veuen lletjos actualment, però de divertida ho és una bona estona :D
El Mundo nunca es suficiente! Hola sóc física nuclear xD
Home, si et creus les paraules de qualsevol física nuclear que trobes pel carrer…
[…] Starship Troopers – Robert A. Heinlein 5/10 […]
[…] novel·la d’en Heinlein (el recordareu per haver escrit Starship Troopers) es un clàssic de la ciència ficció de l’any 1966 guardonada amb els grans premis del gènere […]
[…] inevitable comparar aquesta novel·la amb Starship Troopers (1959), però la Guerra interminable es de caire anti-militarista i Starship Troopers seria més […]
[…] recorda bastant a altres novel·les anti-bèl·liques de ciència ficció clàssiques com Starship Troopers o La guerra interminable, al ser una novel·la més actual (2005) el futur sembla realment un […]