Cas típic 2243: noi li agrada noia, noi li agrada el moniato 2/2

Posted: 2015-10-21 in Actualitat, Divagacions meves

Segona part del post sobre el moniato, segur que aquesta nit no heu pogut dormir tot esperant la publicació de la segona part del post d’ahir. Pons’s blog, mantenint la tensió dramàtica gràcies a  un tubercle des del 2006 ^^

Si per algun trauma infantil estrany no heu menjat mai un moniato us diré que no es menja cru. Un moniato es un tubercle semblant a una patata, per tan, oi que no us menjarieu una patata crua? Bé, tinc molts lectors, tampoc posaria la ma al foc sobre que cap ho hagi fet alguna vegada… El cas es que normalment un moniato es fregeix o s’escaliva, exacte, com si es tractés d’una patata, veig que aneu aprenent. A Catalunya els mengem al voltant de Tot Sants, motiu per el qual estic publicant el cas típic per aquestes dates i no pas per Sant Juan Joan. De fet, els catalans a vegades fins hi tot el fem servir com a part de la massa del nostre estimat panellet. A València van un pas més enllà i fan pastissos de moniato per Nadal. A Canàries, al ser gent més exòtica i tropical en solen menjar habitualment durant tot l’any, no els tingueu en compte pobrets.

Ara us explicaré com els faig jo. Els parteixo en trossos grossos de la mateixa mida per tal que tots es coguin a l’hora, els poso al forn durant uns 100 minuts perquè m’agrada més el sistema centesimal més que el sexagesimal, i cada vint minuts els hi dono la volta 180º per desconcertar-los una mica. Quan ja fa hora i poc que estan al forn agafo una forquilla i aprofitant que estan desprevinguts e indefens els punxo sense compassió mentre faig aquest riure. Després els trec del forn i els embolico amb paper de diari, no pas perquè es mantinguin calents, sinó perquè es culturitzin ja que no m’agrada menjar aliments ignorants, per això evito sempre fer servir les pàgines de política i esports. Quan crec que amb la calor la tinta del diari ja s’ha transferit al moniato, el desembolico i li poso l’ingredient secret que ha anat passant de generació Pons en generació Pons i que avui privilegiats lectors us passo a vosaltres: La canyella!

Fusionant tradicions: 2x1 Moniatos disfressats per Halloween

Fusionant tradicions: Moniatos disfressats de Halloween, es el que té la globalització

En aquesta època de l’any les parades de castanyes que volen diversificar el negoci aprofiten per oferir no solament castanyes sinó també moniatos als seus clients. Està clar que el món dels negocis és pels innovadors i aventures, us heu baixat ja l’aplicació appNiato? Per Android ja existeix, per Apple sortirà en breu, tot i que evidentment serà més cara. Ja per acabar, sabem que un aliment està en el cim de la popularitat quan a aquest se li ha dedicat una o varies frases fetes, en el cas del nostre ja estimat moniato tenim la famosa “Quedar-se de pasta de moniato”, que no vol dir canviar el color de la pell al taronja sinó que vol dir quedar-se sorprès, oi què al saber-ho us heu quedat de pasta de ídem?

Què us ha semblat aquests dos posts sobre els moniatos? Oi que ara us els mirareu amb més estima? Si veieu per les noticies que el consum de moniatos s’ha disparat no en tingueu cap dubte, no es per l’època de l’any en que ens trobem, és per aquesta parella de posts. Llarga vida al moniato!

Comentaris
  1. McAbeu escrigué:

    M’ha interessat molt aquest ingredient secret que afegeixes al moniato, no ho he provat mai però d’aquest Tot Sants no passa. Moniato amb tinta de diari… sona exquisit. ;-D

    Sant Joan…

  2. ahse escrigué:

    Pobres moniatos…

  3. JOMATEIXA escrigué:

    Em vas fer agafar ganes de menjar-ne i ahir em vaig fer unes chips de moniato per acompanyar el dinar. Avui potser me’n menjo un per berenar fet al forn, però a mi la canyella no em va massa.

  4. Roselles escrigué:

    Llarga vida al moniato!
    M’apunto afegir-hi canyella el pròxim cop que en mengi, que serà quan els meus pares el cuinin al forn. Perquè jo, això de fer servir el forn si no és per una pizza, no en sé.

    • Pons escrigué:

      El forn es fantàstic! Li poses menjar i l’encens i surt cuit! Sembla màgia!

    • ahse escrigué:

      Mai no trobaràs més saviesa a un lloc web que al bloc del Pons! Al forn poses menjar, l’encens i surt cuit! Prova i ho observaràs ^^

  5. Xavier Pujol escrigué:

    Llarga vida, també, a la canyella.

  6. Eva escrigué:

    Se m’ha fet molt curta la sèrie.

  7. XeXu escrigué:

    Doncs sí que m’han agradat aquests posts, molt instructius. En seguiré menjant tants com fins ara, és a dir, de zero a cap, però me’ls miraré amb molta estima.

    Saps, a casa alguna vegada el feien bullit i el servien amb mongeta tendra, talment com si fos patata, però taronja. Moniato i mongeta tendra, suposo que es diu el plat. Pots provar-ho si vols. En aquest cas no cal que li posis canyella.

  8. Sergi escrigué:

    Veig que tota aquesta introducció anava destinada a preparar el lector per a la gran notícia: el blog del Pons ara és un blog de receptes de cuina!

    Bon apetit!

  9. estranger escrigué:

    A casa meva els hem fet tota la vida com si fossin patates fregides, és a dir, moniatos fregits. I amb sal, un cop fets.

    Salut, Pons.

  10. Gemma Sara escrigué:

    La veritat és que fa ganes de menjar moniatos, jo els compro ja fets, en el meu millor estil de cuina mandrosa, ehem!

  11. Toni escrigué:

    Apunto això de la canyella, gràcies per compartir aquest secret generacional.
    I el diari pot ser esportiu? Que són els únics que entren a casa….

  12. […] de Sant Nicolau, la 2121: Setmana sense l’ahse 2079,  els 2069: Premis Pons, i 2242–2243. Per tan ja se quin tipus de posts haig de fer per tenir-vos contents, això no vol dir que ho […]

  13. […] (CT2247 i CT2248), i els seus elements típics com són els panellets o els moniatos (CT2242 i CT2243), us encoratjo a tornar a clicar en els links anteriors per reviure aquells bons posts, i de pas […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s