Trobareu el cas típic d’avui en el blog calendari d’advent.
Aprofitant que estem en època nadalenca i sobretot que estem en el bloc que estem, m’agradaria aprofitar per parlar-vos d’una (bonica?) tradició de Nadal. Coneixeu la història de l’origen del Calendari d’Advent? No patiu, per això he vingut a aquest bloc, per culturitzar-vos de les coses realment importants, i també de les coses no importants com es el cas d’avui.
A part de ser una excusa per fotres una xocolatina cada dia sense sentir-se culpable pel pecat de la gola, el Calendari d’Advent és una tradició cristiana. Qualsevol que sigui un bon cristià (per exemple, aquells que peregrinen anualment fins a Lourdes de genolls) sabrà que l’Advent es el temps de preparació pel Nadal. La paraula advent prové de la paraula llatina “adventus” que vol dir “anem a buscar una excusa per menjar dolços sense cap moderació”; altres traduccions menys fidedignes diran que vol dir “vinguda” o “adveniment”.
D’acord, però què vol dir “preparar-se pel Nadal”? Jo no en tenia ni idea i em pensava que es tractaria d’un entrenament al estil Rocky Balboa, ja sabeu, saltant a corda, corrent pels carrers de Filadelfia, pujar escales corrent i coses així, però he estat llegint un munt de pàgines cristianes (veieu els sacrificis que faig per aquest bloc, oi?!) i resulta que preparar-se pel Nadal vol dir entrenar emocional i espiritualment per tal de ser una persona millor i aprendre a perdonar i a fer el bé. Justament tot el contrari a la meva filosofia, casualitat?
El Advent dura 4 (quatre, pels de lletres) setmanes, i comença 4 (quatre, pels de lletres que siguin desmemoriats) diumenges abans del dia de Nadal. Aquests diumenges son coneguts com els Diumenges d’Advent; perquè quan s’ha de triar entre ser original o ser evident les tradicions religioses sempre escullen la segona opció. Per tan, aquest any l’Advent ha començat el dia 29 de novembre. Malgrat això, algú ha vist un calendari d’Advent que no comenci el 1 de desembre? Sigui com sigui, es tracta d’un calendari que cobreix aquests dies abans del Nadal, amb la gràcia afegida que sota de cada dia s’amaga un regalet. Lo habitual es que sigui una llaminadura o una xocolatina, però també s’hi pot trobar una petita joguina al més pur estil Kinder Sorpresa. El cas es que no hi pot haver mai regals dirigits al públic adult com ara material d’oficina o profilàctics.
Però el calendari d’Advent ha anat evolucionant, no pas com per exemple els cocodrils que fa molts centenars de milers d’anys que no han canviat gens ni mica. L’origen del calendari d’Advent es remunta a la Alemanya del segle XIX. Què passa? Què els nens alemanys del segle XIX eren estúpids i no sabien quan venia Nadal? Es una opció que no descarto. El fet es que com si d’un compte endarrere per sortir de la presó es tractés, els nens marcaven amb guix les portes de les seves cases, o bé ho feien encenent espelmes. Això explica perquè la temporada de risc d’incendi Alemanya era al desembre.
Però qui va ser el creador del primer calendari d’Advent comercial? Certes fonts apunten que en el 1902 un llibreter de Hamburg venia “rellotges de Nadal”, i té tota la pinta que aquests rellotges guarden alguna relació amb els actuals calendaris d’Advent. Lamentablement ningú em paga per fer aquesta tasca d’investigació, així doncs no tinc ni la punyetera idea de que coi es un “rellotge de Nadal”.
Una altra possible candidat com origen del calendari d’Advent podria ser un diari de Stuttgart que en el 1904 va obsequiar als seus lectors amb un calendari del desembre. El 1904 també va ser l’any que es va fundar la FIFA, però dubto que una cosa guardi relació amb l’altre… Però sense dubte el responsable de la fabricació en massa d’aquests calendaris va ser el famosíssim (¿?) Gerhard Lang.
Si teniu curiositat per conèixer com eren els calendaris que va crear el senyor Lang no us perdeu el post de demà, en aquest mateix bloc i en aquesta mateixa hora.
Ah! Si! La xocolatina! I què millor que els bombons personalitzats? Personalitzats amb la forma de… Els que siguin escrupolosos millor que NO segueixin l’enllaç anterior.
Impacient per llegir el post de demà
Avui m’has fet agafar ganes de menjar xocolata, per sort al final me les has tret de cop. Quan deien que els oficis evolucionen i van canviant m’imaginava alguna cosa diferent…
Sisplau, no! Què està passant a aquest bloc!! Durant la nit tothom ve a robar els CT-s del Pons?!
En aquesta setmana es publicaran més CT fora de Pons’s blog que a dins, es fort, eh?
Si demà també trobo el CT a un altre bloc flipare en ratlles…
Per què no puc comentar a aquella pàgina! És de wordpress i trobo que aquells culs són un fàstic!
Estic d’acord amb els teus dos comentaris… això comença a ser greu…
Vigila que no acabis sent robot!!
Si, hi ha dies i blogs on blogger i no et deixa comentar amb la compte de wordpress, es un misteri.
Aquests blocs de fora de Pons’s blog són uns desastres!!
Vinc de llegir´te allà.
Per cert, les xocolatines són molt originals però espero que siguin sense sucre perquè, amb tot el respecte que segur que et mereixes, aquestes te les fots tu. :-D
Sort que no m’has dit per on m’haig de fotre les xocolatines :-D
Com a mínim utilitza condó!
Quina setmana més trista al Pons’s Blog, de moment no hi ha res per comentar…
Ja veig que no t’acostes a res que a porti la paraula “nadal” ni per casualitat
És més aviat una setmana de ràbia i dolor, imagina’t que hi ha gent que fa activitat als seus [impresentables] blocs amb CT-s del Pons…
El becari ha muntat ja la festa de celebració de la tornada dels CT-s prodigs?? Que algú li digui que no vagi repartint culs de xocolata!
Com és que el Nadal t’inspira tant? I fins i tot el pre-Nadal. Voto aquest apunt per al millor de l’any (Apuntat-t’ho, becari:no em demanes que torne a votar no sé quan).
[…] 2272–2273: Calendardi d’advent. […]
[…] (recordar al diec que ha d’incloure flipar) amb l’història del calendari d’advent (CT2272 i CT2273) aquest any no us quedareu menys sorpresos; ja sabeu, Pons’s Blog culturitzant a la gent […]
[…] un dels posts vintage publicant en el calendari d’advent per un servidor, parlo del famós CT2272 i la fascinant història del calendari […]
[…] (recordar al diec que ha d’incloure flipar) amb l’història del calendari d’advent (CT2272 i CT2273) aquest any no us quedareu menys sorpresos; ja sabeu, Pons’s Blog culturitzant a la gent […]