La llamada de Cthulhu – H.P. Lovecraft (128 pàgines)
De fet, més que una novel·la la Crida de Cthulhu (pronunciau com puguis) es més aviat un relat ja que només té 54 pàgines, però el posaré dins la categoria de llibre per compensar que aquest any he llegit uns quants totxos com ara la trilogia de la Primera Llei o les preqüèl·les de la Fundació d’Asimov, i d’aquesta manera el recompte total de llibres llegits de l’any no es tan baix.
Passem a l’argument. Un nebot rep l’herència d’un tiet que no tenia altre família que ell, i entre d’altres coses rep uns inquietants apunts sobre una investigació que estava fent. La investigació girava al voltant d’una terrorífica figura amb una forma grotesca feta d’un material desconegut i que era adorada per un estrany culte d’una tribu de esquimals, però que curiosament també era adorada per un altre estrany culte dels pantans de Lousiana. Es realment curiós que dos sectes tan allunyades una de l’altre adorin la mateixa diabòlica divinitat anomenada Cthulhu tot entonant la mateixa frase (repetiu amb mi) “Ph‘nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn”. Que traduït vol dir… Bé, sabeu què? Creieu-me, realment no voleu saber què significa. I fins aquí us puc dir sobre l’argument del relat sense fer cap espoiler.
Si ja heu llegit alguna cosa de Lovecraft us podeu imaginar perfectament com anirà la història perquè sempre escriu d’una manera molt semblant, si per contra no heu llegit res d’ell dir-vos que està narrat des del punt de vista de la persona que ha viscut el fets i els està escrivint en aquest moments per compartir amb el mon l’horror còsmic que ha viscut. L’autor no para de fer servir recursos narratius per tal que quedi ben clar que tot el que passa es ben horrible i monstruós, us he copiat uns extractes a mode d’exemple. Es la tercera narració que em llegeixo d’en Lovecraft, i haig de dir que ja les estic trobant força repetitives, si t’interessa el tema no dubto que totes t’agradin, però no es el meu cas. També em cansa la prosa arcaica de principis de segle XX i en el fons tampoc es que faci tanta por com aparenta, aquest relat me’l vaig llegir en el llit just abans d’anar a dormir i sense cap problema.
La reconstrucción de conocimientos dispersos nos dará a conocer tan terribles panorámicas de la realidad, y lo terrorífico del lugar que ocupamos en ella, que sólo podremos enloquecer como consecuencia de tal revelación, o huir de la mortífera luz hacia la paz y seguridad de una nueva era de tinieblas.
En el interior de los negros y embrujados bosques por los que ninguno de los colonos se atrevía a aventurarse. Había gritos demenciales y angustiosos chillidos, cantos que helaban la sangre y danzantes llamas endemoniadas, y…
Existen rasgos vocales propios del ser humano, y rasgos vocales propios de las bestias; pero resulta harto horrible escuchar los unos cuando la fuente de la que proceden debería producir los otros. La furia animal y el libertinaje orgiástico se azotaban el uno al otro hasta alcanzar cotas demoniacas, en medio de un éxtasis de aullidos y graznidos que desgarraban aquellos bosques nocturnos y reverberaban por toda su extensión como si se tratase de tormentas pestilentes surgidas de los abismos del infierno.
Dos habían muerto de puro terror en ese maldito instante. Aquel Ser no podía ser descrito, no hay palabras para expresar semejantes abismos de inmemorial y delirante locura, tan abominables contradicciones de toda la materia, la fuerza y el orden cósmico.
He contemplado todo el horror que pueda contener el universo, y después de eso incluso el cielo primaveral y las flores estivales serán puro veneno para mí.
Nota: 5/10
BCPP: Teresa
El meu llibre de “La Crida de Cthulhu” conté aquest i nou relats més. No l’he llegit encara, és un més de la llarga llista de pendents. Algun dia caurà, suposo.
Com ja et vaig dir però, el proper que m’agradaria llegir de Lovecraft és el “Necronomicon”. Tu el tens?. El que he trobat jo és més aviat un estudi sobre aquest suposat llibre amb un pròleg de l’Andreas Faber-Kaiser i una sèrie de capítols escrits per varis autors publicat el 2008 per l’editorial “Factoria de ideas”. Buscant alguna cosa amb autoria de Lovecraft només m’ha sortit un relat molt breu titulat “Historia del Necromicon” dins del segon volum de la seva Narrativa Completa. No sé si tu en tens alguna altra referència?.
No, jo no el tinc. La veritat es que costa de trobar el NecroNOmicon, potser la seva fama de llibre maleït i prohibit encara serà certa i tot. Si mai el trobes ja em diràs què tal.
El mateix et dic. Si el trobes, ja avisaràs.
Jo de tu no perdria gaire temps amb aquesta escoria. En realitat el Pons només ho està llegint per demostrar-vos que el Lovecraft no val ni 5 segons del vostre temps…
I més tenint en compte que encara no he llegit res de la saga de la mort de Pratchett. ;-)
Efectivament!! “I els eternament equivocats seran els primers en no-equivocar-se”…
Però el llibre existeix? Em sembla que no, eh…
A veure si no el trobem perquè no existeix… :-DDD
Pel que sé, amb aquest títol es poden trobar vàries obres. Una d’elles és l’estudi que he trobat jo (que ara em sembla que és només un dossier que es va fer per una revista), després hi ha un recull de contes de varis autors (entre ells “la historia del Necronomicon” de Lovecraft) i també n’hi ha una versió il·lustrada… el que està clar és que cap d’ells és el Necronomicon que cita Lovecraft en alguns dels seus contes. Aquest jo també crec que no existeix.
Té pinta que el Lovecraft aquest era més aviat un amariconat marica.
Segur que deu ser el mateix Necronomicon que surt a Evil Dead i a El ejercito de las tinieblas. No crec que existeixi, però per la web es poden veure imitacions d’aquell llibre, que pot emplenar un mateix amb els seus conjurs i malediccions hehehe
A Discworld també surt un parent del Necronomicon, el perillós i malvat Necrotelicomnicon
Vols dir? Que saps maleir, tu?
NecroNOmicon… :-))
Donat que estic literalment colgada de llibres pendents i que a més la puntuació no és massa espectacular, aquest no l’anotaré.
Conta que un 5 a casa meva es com un 7 o així a casa d’algú altre.
Ben fet! Enhorabona i no canviis d’idea ;-)
Jo vull saber la traducció d’aquella merda!! Ara mateix em posaré a buscar-la per Internet ^^
vigila que si la pronuncies amb veu alta (i bé) pots invocar una criatura xunga
Aaaaaargh!!!
(una criatura més xunga que una aranya gegant les potes de la qual es mouen en microsegons?!)
Crits demencials, fúria animal
llibertinatge orgiàstic:
“aullidos i graznidos”
tormentes pestilents…
Amb aquest vocabulari, aquest llibre promet. Molt adequat per fer una cançó de heavy metal per les Festes nadalenques.
Em sembla que el nou McAbeu s’anomenarà Xavier Pujol :-P
Ets fan del heavy metal?
No he llegit Lovecraft, però veig que era un tiu molt dramàtic.
No t’equivoquis, era un marica low-quality sense més.
Jo estic a favor de llegir els autors clàssics de renom, més que res per després poder dir “bah, tampoc n’hi havia per tan”
Sí, jo també estic a favor del postureo literari.
Jo realment els prefereixo, però al present la literatura tècnica resulta més atractiva…
El gènere del terror s’ha diversificat tant i ha arribat a uns límits que aquestes velles històries ja no fan cap mena de por, són històries per nens. Ens hem dessensibilitzat tant que ja ni ens afecta. Si fins i tot podria llegir-lo jo, que sóc un cagat, i estic segur que no n’hi hauria per tant. Però igualment no ho faré.
Ets un valent molt prudent
Millor llegeix-te algún HowTo, serà temps ben utilitzat encara que mai no apliquis res d’això que el HowTo expliqui!
Doncs molt ben explicat, Pons. Aquest l’hem treballat a classe i és així com tu dius. Bona descipció de l’horror narrat des del punt de vista del protagonista i a més anticipant sempre que el que s’acosta és molt fort. No és que m’entussiasmi, Lovecraft, però tot ajuda en la creació.
Gràcies! Algú que llegeix els llibres que jo llegeixo! Passa molt poc això :D
Bah! Confessa que l’heu treballat només per poder comentar-lo al Pons’s blog ^^
Vaig llegir un llibre de Lovercraft fa molts anys, quan descobria els clàssics com Poe , Conan-Doyle, Stevenson, Conrad, etc, etc. i no recordo quin llibre era però el que si recordo era que em va deixar la imatge de un paio pertorbat, tot i escriure molt bé. Potser era l´edat, era bastant jove. No en vaig llegir res més. Dels altres, si. Sóc un bon seguidor del Sherlock, que per cert, té una sèrie molt bona de fa poc, actualitzada a avui dia.
Salut Pons, i Bones Festes.
I tant que si! M’encanta Sherlock! Està en la posició número 7 del meu llistat de sèries dramàtiques!
Pertorbat i avorrit, oi? Sobre tot deus haver-lo trobat avorrit…
[…] La llamada de Cthulhu – H.P. Lovecraft 5/10 […]
Aquest és dels millors però tens raó, en veritat tots són prou pareguts (o almenys els més bons) i has de ser fan i agradar-te l’estil o les históries per disfrutar-lo.
A mi l’afició em ve d’un joc de rol amb el mateix nom que aquest llibre, per cert, al que vaig jugar fa temps… però al que encara jugaria si tinguera temps!
M’alegra veure que hi ha gent més freak que jo corrent per aquí
De què anava el joc?
[…] al estil Lovecraft. Altres llibres d’en Lovecraft: En las montañas de la locura, la llamada de Cthulhu i el que susurra en la […]