Cas típic 2299: noi li agrada noia, noi li agrada la segona temporada de Brön

Posted: 2016-01-07 in TV

La temporada dos de Bron/Broen comença amb un resum de com va acabar la primera temporada (fa 13 mesos), llavors arranca el opening que es soso a matar, i després ja comença la nova acció amb el pont de Oresund altre cop com a protagonista, bé, el pont no es el protagonista, simplement es l’escenari, els protagonistes continuen sent la Saga i el Martin (la primera Sueca i el segon danès, recordeu?), personatges que malgrat les experiències viscudes de la primera temporada poc han canviat, especialment la Saga que continua sent una persona seca, freda i sense cap empatia ni mostra de sentiment, sempre que no parla de feina et respondrà amb monosíl·labs com “Si”, “No”, “Bé” i algun més, si pot estalviar-se explicar els detalls ho farà a excepció que li preguntes explícitament per ells. Martin potser si que ha canviat una mica més, per exemple, ara té el cabell més gris, també ha canviat en el fet que cada vegada que creua el pont plora com una nena per tot allò que ja sabeu que va passar a la primera temporada. Ah! Que no sabeu què va passar en la temporada u? Doncs ja trigueu a mirar-la.

Els dos protagonistes abraçats davant del omnipresent pont en un dels dies més assolellats de Suècia.

Els dos protagonistes abraçats davant del omnipresent pont en un dels dies més assolellats de Suècia.

Igual que en la primera temporada els noms de les persones que es creuaran per la investigació ens sonaran una mica estranys, són noms danesos i suecs, es clar, bastant diferents dels nostres i també dels típics estadounidencs John, James, Michael, etc. En aquesta sèrie la gent té nom com Rasums o Pernile, sí, sí, en serio, no m’ho invento. Amb els noms de les localitzacions que esmenten passa una mica igual, el poble de Grafetensourend? la plaça de Hoberentsen? M’ho inventat, perquè sóc incapaç de recordar els noms de veritat però segur que existeixen alguns de molt semblants. Igual que en la primera temporada durant tots els dies que dura el cas no veiem el sol ni per casualitat, de fet no existeix cap paraula danesa ni sueca per designar el sol ni el concepte de calor. A més són tan estranys que les notes dels examens no van del 1 al 10 sinó del 1 al 12, perquè… perquè… estan sonats. Més exemples, quan canten l’aniversari feliç diuen “hurra hurra” entre la lletra, i no només això sinó que mouen banderetes de Dinamarca, us imagineu vosaltres celebrant el vostre aniversari amb banderetes espanyoles? Una vegada més hi ha trames paral·lels que no sembla que tingui res a veure amb la investigació fins que al cap de varis capítols veus com si que la tenen. El primer cas es una estudiant que fa vela a les congelades aigües d’aquell mar. El segon cas es un estudiant d’institut que li fan bullying, però com que són suecs ho fan educadament, és més, el maltractament se’l fa el propi nano que sembla que no hi toca massa, la falta de sol deu ser. Una altra trama es la d’una dona que sospita que el seu marit li fa el salt, aquesta es la trama més llarga i més pesada, fins que es descobreix la relació amb el cas i fins aquí puc explicar. Un apunt més, la influència del cas de la primera temporada ocuparà una part important d’aquesta segona, i ara si que no us puc dir més.

Tornem a parlar de la Saga, que es realment el personatge més especial de la sèrie, en aquesta temporada no se sap com però ha trobat un xicot, i intenta aprendre com es comporta una novia de veritat, no es fàcil perquè el seu sentit comú en quan a relacions personals brilla per la seva absència, i passen situacions com ara que tot i fer mesos que el coneix encara no sap ni en què treballa. A part de convertir-se en una bona parella (cosa que no aconsegueix ni de conya) també està provat de riure, però li surt un riure tan fals que és més inquietant que cap altre cosa. Ni tan sols es capaç d’entendre la gràcia de la ironia o del sarcasme, pobreta, no es adorable? La veritat es que ella i en Martin fan bona parella (com a policies), ella fa les preguntes adeqüades i ell sap tractar la gent amb protocols socials complexos tals com “bon dia” i “gràcies” que la Saga no sap acostumar-se a fer servir.

Sobre el cas en si mateix puc dir poca cosa sense entrar en espoilers, simplement que el que sembla el cas d’un segrest de cinc joves en realitat es una cosa molt més greu, ja que ens trobem un cas semblant a la primera temporada on un individu o grup d’individus vol fer escoltar les seves reclamacions mitjançant atacs terroristes, i pensar que Dinamarca semblava un lloc tranquil per viure… Una cosa diferent a la temporada anterior es que aquí des del segon capítol ja veiem què fan els dolents, d’aquesta manera perdem el misteri que hi havia en la cerca de l’assassí de la primera temporada, una llàstima, sinó fos perquè realment no es això el què passa, perquè a Bron la trama té més giragonses que un port de muntanya. Però el que si tenim són els cliffhangers de cada final de capítol, 10 capítols té la temporada, 9 cliffhungers ben grossos que hi ha, menys per l’últim capítol on tot i que el cas queda tancat acaba amb un fet que ens deixarà amb ganes de saber com continua en la tercera temporada. M’agrada aquesta sèrie perquè actuen amb lògica, per exemple, amb el registres de la casa d’un sospitós primer entra el swat i ells es queden a part fins que han comprovat que es segur, res d’entrar davant del swat com fan moltes altres series policials. Més exemples, els escenaris del crim no es processen en un parell de minuts, ni les proves de ADN s’analitzen al segon.

Bron té un 7,8 al filmaffinity i un 8,6 al imdb. Existeix una tercera temporada que tot just ha estat acabada d’emetre el novembre del 2015.

Nota segona temporada: 8/10

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  No recordo de què anava la primera temporada, hi havia algun personatge anomenat Jamon al cual li agradava una noia rossa anomenada Bellota, amb la qual somniava creuar el pont però ella es negava perquè tenia molta por als ponts?

 2. Xavier Pujol ha dit:

  Dius que hi ha gent que es diu Pernile.
  Home o dona?

 3. Roselles ha dit:

  Pernile ha de ser nom de dona!
  Tot aquests embolics de noms em recorda a quan s’agafa qualsevol novel·la negra de les d’allà dalt. També el clima i aquest caràcter tan estrany. Que complicats que són aquests suecs/danesos….
  Ja la tinc apuntada aquesta sèrie, però no dono l’abast.

  • Pons ha dit:

   Sí, podríem dir que Broen es una novel·la negra, però sense ser novel·la, però es que “sèrie negra” sona estrany…

  • ahse ha dit:

   Es nota que els falta el sol, oi? Tampoc no cal anar tan lluny com mirar-los la cara i notar que tenen els ulls blaus, o fixar-se en els seus cabells i adonar-se que són més aviat rossos! Realment van molt mancats de sol, pobrets, i la veritat és que es nota. Amb una sola paraula!! “一个字”, com diria Tsui Hark, 一个字…

 4. Eva ha dit:

  “Rasums” sí que t’ho has inventat.

 5. XeXu ha dit:

  Per com has descrit la parella de protagonistes, m’han recordat als de ‘Bones’, la científica amb escassos dots socials i que no entén el sarcasme, i el policia fet al carrer (encara que amb vestit d’Armani), que li salva el cul en les situacions socials. Ja està fet això. Però com que els nòrdics són frikis de mena, segur que li posen un toc especial. És una de les candidates per quan acabem Galactica, encara que llavors s’haurà de mirar GoT, no? Encara que això que la sèrie ja superi la trama del llibre…

  • Pons ha dit:

   No he vist mai Bones (tot i que se de què va i he llegit algunes crítiques), estic una mica cansat amb els procedimentals mono-cas per capítol. A Broen el cas aguanta durant tota una temporada, això de resoldre casos amb 40 minuts es un do que considero massa bo.
   Game of Thrones es una gran sèrie malgrat vagi per lliure del què passa en els llibres, molt diferent a Broen, incomparables de fet, però si em fas triar m’haig de quedar amb els dels 7 regnes.

   • XeXu ha dit:

    No et faig triar, tens una capacitat infinita per mirar sèries, per tant les miraràs les dues. I jo GoT també la miraré, així que Bron segueix sent una opció plausible. A més, dient-se igual que un personatge extremadament malparit, precisament de GoT, això li atorga encara més punts!

 6. […] no, resulta que l’escriu en Xexu, no es per tornar-se boig? En fi… Si sou seguidors de Bron/Broen Maredetrès us sonarà com el dolent de la segona temporada, però la escriptora del blog m’ha […]

 7. […] crítica de la primera temporada en el CT2204 i la segona en el CT2299. Bron té un 7,8 al filmaffinity i un 8,6 al […]

 8. […] crítica de la primera temporada en el CT2204, la segona en el CT2299 i la tercera temporada al CT2583. Bron té un 7,8 al filmaffinity i un 8,6 al […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s