Cas típic 2308: noi li agrada noia, noi li agrada l’element 117 de la taula periòdica

Posted: 2016-01-20 in Actualitat, Ciència, Terry Pratchett

Com segurament sabreu cal posar nom al element 117 de la taula periòdica que encara no té nom malgrat que ja fa uns anys que es va descobrir. O potser no sabeu res de tot això i resulta que el meu blog no es llegit habitualment per físics de partícules tal i com em pensava…

Ha sorgit una proposta a change.org per tal d’anomenar aquest element com a “Octarine” (“Octarino” en la versió traduïda al castellà). Per si hi ha algun despistat que no sap que es l’Octarino, dir que es tracta del color que té la màgia, tothom pensa que són set els colors bàsics que té l’arc de Sant Martí però s’equivoquen, existeix l’Octarino, un color que només es visible pels mags i pels gats, si ens basem amb la descripció de la tonalitat que en fa Rincewind seria com una espècie de porpra groc verdós, fàcil d’imaginar, no? Justament aquest Octarino, conegut com “El color de la mágia”, es el que dona títol al primer llibre de Discworld (Mundodisco), univers on s’ambienta la major part de l’obra de Terry Pratchett. Si algú encara no sap qui era (és, perquè mentre els seus llibres existeixin ell seguirà viu) Terry Pratchett si us plau que recorri tots els posts sota del tag amb el descriptiu nom de “Terry Pratchett”.

Terry-Pratchett-001

Terry Pratchett sobre un fons que NO es color octarino

Tornant al tema de la proposta de change.org, només cal que firmeu a favor de tan lloable proposta. Dono per suposat que ja esteu registrats a change.org perquè se que sou persones compromeses amb les causes justes com és precisament el cas. I si encara no hi esteu registrats aquesta es la oportunitat perfecte per fer-ho, no costa gaire. Jo ja he col·laborat amb la firma 45.618 ara us toca a vosaltres posar el vostre gra de sorra per arribar al objectiu de 50.000 suports. Seria un homenatge perfecte per commemorar la mort de tan genial escriptor del passat mes de març.

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  Pobre escriptor… La veritat és que es mereixeria un element una mica més estable si fos per commemorar-lo, i també un nom una mica més paregut al seu, rotllo Terrium, Pratchettum, Pratchettium, TerryPratchettium, etc.

 2. Roselles ha dit:

  Passo del Change, però li desitjo molta sort a l’element 117, que és molt més maco Octarine que no pas Ununseptio (que si ho pronuncies tipus “gañan” podria passar perfectament per el nom d’un avi d’aquests de l’Espanya profunda). I eka-astato tampoc sona millor.

 3. Xavier Pujol ha dit:

  No havia sentit parlar mai del color “octarine”.
  L’arrel ve de octo (8) o d’Octavi (cèsar) o de cap de les dues??

 4. Eva ha dit:

  Uau, en aquest moment jahi ha 1922 lectors que t’ha fet cas!

 5. XeXu ha dit:

  Dono suport a aquesta moció, tant com a homenatge a l’autor, com perquè el nom és maco. S’hauria de veure que quadrés amb alguna cosa de l’element que justifiqués aquest nom, i sobretot que qui el va descobrir sigui fan de Pratchett. El que no faré serà signar a change.org. Després t’envien propaganda i venen les dades que els dones, no em va gràcia…

 6. ÒscarAzAl ha dit:

  Si jo descobrís/caracteritzés un element i li hagués de posar nom, aplicaria altre criteris mes justificats que les firmes de 50.000 friquis. Però no es perd res per provar-ho.

 7. Levanah ha dit:

  I com sabem que el color del fons de la foto no és octarine? I si ho és? Com no el podem veure…
  A no ser que tu, Mag Pons, ens ho corroboris, llavors no tinc res més a dir.

  • ahse ha dit:

   Dubtes de la paraula del Pons?? Potser penses que aquest post el va escriure el becari?

   • Levanah ha dit:

    És cert, si el becari fos un Mag no treballaria per al Pons. Tots sabem que els mags no treballen…

    • ahse ha dit:

     El Pons és una divinitat. Si el Pons necessitès que un Mag que treball per a ell, el Mag treballaria per al Pons, què t’imagines!?

  • Pons ha dit:

   Es normal que no vegis el color octarino, però que no vegis el color blau marí es més preocupant…

 8. Consol ha dit:

  Llegint-he m’adono que no sé res, quantes coses em queden per aprendre! Tant és així, que m’ha quedat un dubte: el nou element 117, és un element de ficció literària?

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s