Cas típic 2386: noi li agrada noia, noi li agrada la Salut

Posted: 2016-05-09 in Actualitat, Divagacions meves

Avui dilluns es celebra la patrona de la meva ciutat, La Salut. Heu vist quina santa més noble que tenim? Pels sabadellencs lo primer es tenir Salut, això no treu que haguem tingut algun alcalde que abans prefereixi els calers… En el post d’avui us explicaré en què consisteix aquesta bonica festivitat local de Sabadell que honra la nostra patrona que hem tingut des de sempre, no pas com la gent de capital que són tan canvia-capes que a la mínima abandonen la Eulàlia per la Mercè.

Com tota festa tradicional el dia ha de ser complicat de preveure i lo més variable possible sobre el calendari, seria massa fàcil dir que es celebra cada any el 9 de maig, el que fem és celebrar-la el primer dilluns després del segon diumenge de maig, sempre i quan el Barça no hagi guanyat matemàticament la lliga, perquè si es així llavors es celebra el primer dilluns després del segon diumenge de maig.

Santuari de la Salut. Amb prou feines es nota que el campanar es un afegit, oi?

Santuari de la Salut. Amb prou feines es nota que el campanar es un afegit, oi?

L’Aplec de la Salut es celebra des de fa més de 300 anys, que tenint en compte que la ciutat com a tal no es gaire antiga, es molt de temps, més anys dels que té aquest blog sense anar més lluny. Comencem amb la història. El lloc on actualment s’alça el santuari de la Salut va acollir durant la baixa edat mitjana (període comprés del segle XI al XV) l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria. En el segle XVII moltes epidèmies de pesta van assolar Sabadell, i com ningú volia tenir com a veí un empestat els van enviar cap a aquesta ermita que estava fora de la ciutat. Paciència, ara arribem a la part miraculosa. Es creu que en l’any 1652, l’ermità de Sant Iscle es va trobar una imatge de la Mare de Déu a prop d’una font. La font era especial, no pas perquè en ragés orxata o whisky escocès, sinó perquè a l’aigua se li van atribuir poders curatius. En aquell temps l’aigua de Sabadell sortia d’un pou que també es feia servir com a latrina, o sigui que que no es d’estranyar que una simple font d’aigua del camp ja fos considerada pura i sanadora i va ser anomenada font de la Salut. En una època en que les eines de treball del “metge” eren les mateixes que les del ferrer del poble però menys desinfectades, no es d’estranyar que la font de la Salut guanyés popularitat, i així es com en el 1697 es va decidir fer una processó anual cada segon diumenge de maig. La festa anava guanyant popularitat any darrera any, fins que el 1872 l’Ajuntament va dir que una merdeta d’ermita en ruïnes no feia justícia per una festa tan important, així doncs van construir un temple que l’any 1879 ja es va esfondrar, aluminosis apunten alguns, mà d’obra barata els altres, un tornado diuen els més agosarats, el cas es que fins 1882 no van aixecar el temple que actualment encara aguanta. La imatge de la verge la van posar en el presbiteri, però va desaparèixer en misterioses circumstàncies, fantasmes diuen uns, esperits diuen altres, que un la va robar i la va posa a l’ebay diuen els més agosarats. La segona i tercera imatge també es van esfumar, o sigui que actualment tenim la quarta imatge de la verge, coneguda com Salut 4.0 the revenge.

Espero que us hagi agradat la bonica història de la patrona de Sabadell. Ens veiem en propers capítols de la història segons en Pons.

BCPP: Eva

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  Mira que tenir un becari al bloc provoca redundancies… Què es això de “o sigui que que no es d’estranyar”? O l’altre de “ja es va esfondrà”? I quan guanya matematicament el Barça de debo és el primer dilluns després del segon diumenge? O més aviat seria el segon dilluns després del primer diumenge que amb becaris un comença a dubtar fins i tot de la rotació del planeta arreu el sol? Txi txi txi txi! Pe pe pe pe!

 2. McAbeu ha dit:

  Una vegada més, he trobat genial un dels teus posts de “la història segons en PONS”. N’hauries de fer més que són molt (però molt) més interessants que els posts sobre sèries però bé ja entenc que al món (al món del Pons’s Blog) hi ha d’haver de tot.

  Per cert, no sé si és per casualitat (coneixent al becari, segur que sí) però avui és el primer dilluns després del segon diumenge de maig, no?. Feliç Aplec de la Salut!!!

 3. Consol ha dit:

  La història segons Pons és amena i divertida, no sé si rigorosa. L’ermità de Sant Iscle era un avançat en el seu temps: l’aigua, i la higiene en general, té grans propietats curatives, i més quan hi afegim una mica de sabó.
  El campanar, de quina època és?

 4. Xavier Pujol ha dit:

  Per al nostre bé la Salut hauria de ser, a més de Sabadell, patrona de tot Catalunya.

 5. ignasioliveras ha dit:

  Salut 4.0 the revenge? Bona aquesta… em sembla recordar que la vaig visitar un cop tot i que fa anys que no se m’ha perdut res pel Vallès Occidental. Per cert per què quan es parla del Vallès la gent assumeix que parlem de l’Occidental i en canvi si ens referim a l’Oriental sempre cal especificar-ho?

  • ahse ha dit:

   A veure, el Vallès per defecte és l’Occidental, llavors resulta que no cal especificar-lo. Si parles d’un Vallès diferent del per defecte cal que en diguis que és l’Oriental, és així de senzill, clar i fàcil de veure! Què no s’enten?

  • Pons ha dit:

   Serà potser perquè hi ha un Vallès més important que l’altre…?

 6. Eva ha dit:

  Al meu poble el dia de la Salut se celebra el dia després de la rifa del “Gordo” de la loteria, molt més senzill que això de la part contractant de la segona part que explica el becari al segon paràgraf.

  • ahse ha dit:

   Llavors al teu poble aquesta no pot ser una festa tradicional, no? Potser l’heu prestat d’algun poble vei, eh? Si et fixes el segon paràgraf del CT afirma que “Com tota festa tradicional el dia ha de ser complicat de preveure i lo més variable possible sobre el calendari”, en canvi si tu sempre ho celebres el dia després de la rifa resulta que no pot ser gens complicat de preveure i tampoc té el màxim de variació possible al calendari.

   • Eva ha dit:

    És tan complicat i imprevisible com la loteria. Si et toca la loteria deixa de ser el dia de la salut, perquè llavors ja ningú recorda allò de “la salut és important”.

  • Pons ha dit:

   Però segur que per decidir quin dia es el dia del “Gordo” es fa servir un algoritme encara més complicat!

 7. pix_ ha dit:

  Bona entrada, m’ha agradat, per cert, ja et funciona el “Enter”? pq el totxo de sota la foto no te perdó…

  • ahse ha dit:

   Amb molta dolor al cor hem d’informar-te que fa dos dies el becari va aconseguir trencar l’anomenada tecla “Enter” i estem treballant 25 hores de 24 per tornar a posar-la en servei. Disculpa les molesties i moltes gràcies per la teva paciencia!

  • Pons ha dit:

   Aquesta nova generació que està acostumada a frases de 140 caràcters màxim i un paràgraf de tota la vida ja els hi sembla etern…

 8. Lux Lisbon ha dit:

  I per aquest motiu, compare, als dilluns de la Salut de la nostra infantesa no teníem festa del tot, era una semi festa, ja que a l’escola tenien l’estranya idea de fer-nos anar-hi d’excursió!!!! I ala, tota la canalla de Sabadell al Santuari…

 9. Joana ha dit:

  Sí que està lluny aquest santuari, sí!!! Qualsevol cosa que estigui més enllà del seu cementiri, està molt lluny, i la Salut, queda a la quinta forca, fins i tot del cementiri!
  Quan tingui un moment, busco la verge robada a l’ebay, ja farem negocis…

 10. XeXu ha dit:

  Però anem al que interessa, en aquesta festivitat es fan castells o no?

  Pels sabadellencs i sabadellenques el que importa és la salut, d’acord. Però no és només algun alcalde el que ha pensat que importen més els diners. Un temple que va durar només 7 anys, contra un que ja ha durat, per ara, 134 anys. Clarament, la primera concessió que es va fer no era de fiar. Devia ser a INIPRO, o a alguna empresa similar. Després sí que van veure que s’havien de gratar la butxaca si volien un temple amb condicions. L’augment d’impostos per arreglar aquesta desgràcia encara l’estàs pagant tu.

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s