Avui dilluns es celebra la patrona de la meva ciutat, La Salut. Heu vist quina santa més noble que tenim? Pels sabadellencs lo primer es tenir Salut, això no treu que haguem tingut algun alcalde que abans prefereixi els calers… En el post d’avui us explicaré en què consisteix aquesta bonica festivitat local de Sabadell que honra la nostra patrona que hem tingut des de sempre, no pas com la gent de capital que són tan canvia-capes que a la mínima abandonen la Eulàlia per la Mercè.
Com tota festa tradicional el dia ha de ser complicat de preveure i lo més variable possible sobre el calendari, seria massa fàcil dir que es celebra cada any el 9 de maig, el que fem és celebrar-la el primer dilluns després del segon diumenge de maig, sempre i quan el Barça no hagi guanyat matemàticament la lliga, perquè si es així llavors es celebra el primer dilluns després del segon diumenge de maig.
L’Aplec de la Salut es celebra des de fa més de 300 anys, que tenint en compte que la ciutat com a tal no es gaire antiga, es molt de temps, més anys dels que té aquest blog sense anar més lluny. Comencem amb la història. El lloc on actualment s’alça el santuari de la Salut va acollir durant la baixa edat mitjana (període comprés del segle XI al XV) l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria. En el segle XVII moltes epidèmies de pesta van assolar Sabadell, i com ningú volia tenir com a veí un empestat els van enviar cap a aquesta ermita que estava fora de la ciutat. Paciència, ara arribem a la part miraculosa. Es creu que en l’any 1652, l’ermità de Sant Iscle es va trobar una imatge de la Mare de Déu a prop d’una font. La font era especial, no pas perquè en ragés orxata o whisky escocès, sinó perquè a l’aigua se li van atribuir poders curatius. En aquell temps l’aigua de Sabadell sortia d’un pou que també es feia servir com a latrina, o sigui que que no es d’estranyar que una simple font d’aigua del camp ja fos considerada pura i sanadora i va ser anomenada font de la Salut. En una època en que les eines de treball del “metge” eren les mateixes que les del ferrer del poble però menys desinfectades, no es d’estranyar que la font de la Salut guanyés popularitat, i així es com en el 1697 es va decidir fer una processó anual cada segon diumenge de maig. La festa anava guanyant popularitat any darrera any, fins que el 1872 l’Ajuntament va dir que una merdeta d’ermita en ruïnes no feia justícia per una festa tan important, així doncs van construir un temple que l’any 1879 ja es va esfondrar, aluminosis apunten alguns, mà d’obra barata els altres, un tornado diuen els més agosarats, el cas es que fins 1882 no van aixecar el temple que actualment encara aguanta. La imatge de la verge la van posar en el presbiteri, però va desaparèixer en misterioses circumstàncies, fantasmes diuen uns, esperits diuen altres, que un la va robar i la va posa a l’ebay diuen els més agosarats. La segona i tercera imatge també es van esfumar, o sigui que actualment tenim la quarta imatge de la verge, coneguda com Salut 4.0 the revenge.
Espero que us hagi agradat la bonica història de la patrona de Sabadell. Ens veiem en propers capítols de la història segons en Pons.
BCPP: Eva
Mira que tenir un becari al bloc provoca redundancies… Què es això de “o sigui que que no es d’estranyar”? O l’altre de “ja es va esfondrà”? I quan guanya matematicament el Barça de debo és el primer dilluns després del segon diumenge? O més aviat seria el segon dilluns després del primer diumenge que amb becaris un comença a dubtar fins i tot de la rotació del planeta arreu el sol? Txi txi txi txi! Pe pe pe pe!
cada becari es pitjor que l’anterior
Una vegada més, he trobat genial un dels teus posts de “la història segons en PONS”. N’hauries de fer més que són molt (però molt) més interessants que els posts sobre sèries però bé ja entenc que al món (al món del Pons’s Blog) hi ha d’haver de tot.
Per cert, no sé si és per casualitat (coneixent al becari, segur que sí) però avui és el primer dilluns després del segon diumenge de maig, no?. Feliç Aplec de la Salut!!!
No es casualitat no, Feliç aplec de la Salut!
El Pons és un geni i l’història segons el Pons és la única veritable!! Visca el Pons! Visca el bloc del Pons! Visca l’història segons el Pons ^^
La història segons Pons és amena i divertida, no sé si rigorosa. L’ermità de Sant Iscle era un avançat en el seu temps: l’aigua, i la higiene en general, té grans propietats curatives, i més quan hi afegim una mica de sabó.
El campanar, de quina època és?
El campanar es del 1907, d’aquí ve l’estil modernista que no encaixes amb la resta del temple.
L’història segons el Pons ÉS.
Tens proves del sabó d’aquella epoca o què?
Per al nostre bé la Salut hauria de ser, a més de Sabadell, patrona de tot Catalunya.
Vols dir? La Salut 4.0 o quina?
Doncs es només de Sabadell, no la robeu!
Salut 4.0 the revenge? Bona aquesta… em sembla recordar que la vaig visitar un cop tot i que fa anys que no se m’ha perdut res pel Vallès Occidental. Per cert per què quan es parla del Vallès la gent assumeix que parlem de l’Occidental i en canvi si ens referim a l’Oriental sempre cal especificar-ho?
A veure, el Vallès per defecte és l’Occidental, llavors resulta que no cal especificar-lo. Si parles d’un Vallès diferent del per defecte cal que en diguis que és l’Oriental, és així de senzill, clar i fàcil de veure! Què no s’enten?
Serà potser perquè hi ha un Vallès més important que l’altre…?
I és més: Sabadell és capital, del Vallès Occidental, de les terres catalanes i del món en general!
Al meu poble el dia de la Salut se celebra el dia després de la rifa del “Gordo” de la loteria, molt més senzill que això de la part contractant de la segona part que explica el becari al segon paràgraf.
Llavors al teu poble aquesta no pot ser una festa tradicional, no? Potser l’heu prestat d’algun poble vei, eh? Si et fixes el segon paràgraf del CT afirma que “Com tota festa tradicional el dia ha de ser complicat de preveure i lo més variable possible sobre el calendari”, en canvi si tu sempre ho celebres el dia després de la rifa resulta que no pot ser gens complicat de preveure i tampoc té el màxim de variació possible al calendari.
És tan complicat i imprevisible com la loteria. Si et toca la loteria deixa de ser el dia de la salut, perquè llavors ja ningú recorda allò de “la salut és important”.
Però segur que per decidir quin dia es el dia del “Gordo” es fa servir un algoritme encara més complicat!
Bona entrada, m’ha agradat, per cert, ja et funciona el “Enter”? pq el totxo de sota la foto no te perdó…
Amb molta dolor al cor hem d’informar-te que fa dos dies el becari va aconseguir trencar l’anomenada tecla “Enter” i estem treballant 25 hores de 24 per tornar a posar-la en servei. Disculpa les molesties i moltes gràcies per la teva paciencia!
Aquesta nova generació que està acostumada a frases de 140 caràcters màxim i un paràgraf de tota la vida ja els hi sembla etern…
pero el tens arreglat o no? no he llegit la teva resposta, massa llarga…
I per aquest motiu, compare, als dilluns de la Salut de la nostra infantesa no teníem festa del tot, era una semi festa, ja que a l’escola tenien l’estranya idea de fer-nos anar-hi d’excursió!!!! I ala, tota la canalla de Sabadell al Santuari…
Anaves a una escola molt estranya, a mi no m’hi havien portat mai
Sant Gregoria i Escola Industrial….hi havia mig Sabadell allà…
Què fas aquí sola? Mig-univers virtual es troba al CT qualitatiu dels BCPP i tu vas a la Salut…
Sí que està lluny aquest santuari, sí!!! Qualsevol cosa que estigui més enllà del seu cementiri, està molt lluny, i la Salut, queda a la quinta forca, fins i tot del cementiri!
Quan tingui un moment, busco la verge robada a l’ebay, ja farem negocis…
Si la trobes, a hores d’ara ja no deu ser ni verge…
Però anem al que interessa, en aquesta festivitat es fan castells o no?
Pels sabadellencs i sabadellenques el que importa és la salut, d’acord. Però no és només algun alcalde el que ha pensat que importen més els diners. Un temple que va durar només 7 anys, contra un que ja ha durat, per ara, 134 anys. Clarament, la primera concessió que es va fer no era de fiar. Devia ser a INIPRO, o a alguna empresa similar. Després sí que van veure que s’havien de gratar la butxaca si volien un temple amb condicions. L’augment d’impostos per arreglar aquesta desgràcia encara l’estàs pagant tu.
El primer temple es va esfondrar per causes naturals, un tornado em sembla…
[…] CT2386: La salut […]