Cas típic 2479: noi li agrada noia, noi li agrada la sincronització (4/4)

Posted: 2016-10-20 in Divagacions meves

Tal com vaig anunciar ahir, avui és l’última part de la saga de posts relacionats amb els problemes del fus horari. Després d’aquesta sosa i prescindible introducció ja podem entrar en matèria. Unes quantes illetes del Pacífic tenien tots els números per veure’s implicades en problemes de fus horari i així va ser. Al perdre Japó la segona guerra mundial (espoiler? Espero que no…), la ONU va passar a administrar les illes Marshall (res a veure amb Mr Marshall), Micronesia, Palaos (Si heu llegit “Palamós” torneu a llegir) i les Illes Marianes del Nord, bé, concretament qui es va encarregar d’administrar aquestes estratègiques illes del Pacífic van ser els EEUU, ves quina cosa! Tots aquests territoris funcionaven amb la data japonesa, es a dir, estaven a l’oest de la línia de canvi de data, però tots? No! La gràcia de les normes es justament poder fer excepcions! El atol (Illa de les mars tropicals, de forma més o menys circular, constituïda per esculls coral·lins que formen un cinyell que encercla una llacuna central d’aigües marines somes, parlant clar, el que seria “atolón” en castellà) de Kwajalein (que suposo que no cal dir perquè aquest blog només el llegeix gent culta, però per si de cas matiso que forma part de les illes Marshall) va ser la excepció, perquè allà els EEUU hi tenen una base militar (espero que no sigui una base secreta perquè acabo de desvetllar la seva ubicació…), la qual fa servir la data de Hawai, que es el territori dels EEUU més proper. Per tan, ens trobem amb un munt d’illetes del Pacífic, on totes tenen la mateixa hora menys un grupet de 97 illots que viuen en un dia més tard que la resta, no ho trobeu genial? Que aixequi la ma qui ho trobi genial. D’acord, ja podeu baixar les mans. Però la cosa no acaba aquí, en el 1986 les Illes Marshall es van independitzar (Si ho recordeu com si fos ahir es que ja teniu una edat), incloent Kwajalein, però aquesta va continuar vivint a la seva un dia més tard que la resta del país, penseu en els Canàries, però en comptes de dir “una hora menos en Canarias” seria dir “una dia menos en Canarias” WTF! Finalment el 1993 EEUU va cedir a la pressió del país i van acceptar posar el mateix dia, però com que el més important que hi ha en aquest atol es la base dels EEUU, el què van fer es canviar la setmana laboral per sincronitzar-la amb Hawai, per tan a Kwajalein treballen de dimarts a dissabte, i així coincideix amb el dilluns a divendres de Hawai, no us sembla genial? Si, tornem a fer allò d’aixecar les mans si ho trobeu genial.

Busqueu la mà amb sis dits

Busqueu la mà amb sis dits


Un altre cas més amb el fus horari: Kiribati, que té nom de menjar japonès (un Kiribati en tempura si us plau) però en realitat es una colònia britànica que cau a l’est de la línia de canvi de data, fins aquí tot bé, però en el 1979 li va comprar a EEUU les illes de Línia i Fènix, que queien a l’altre costat de la línia del canvi de data, convertint-se així en un país dividit en dos dies diferents, amb els problemes que això comporta per un país com ara el fet de compartir només quatre dels cinc dies laborables que té la setmana. Pensareu que arreglar un problema tan greu seria una qüestió prioritària en el país i al cap de poc es va trobar una solució, oi? Doncs van haver de passar 14 anys! Fins el 1994 no es va poder arreglar aquesta situació, 94, eh? Parlem d’història contemporània, després de les nostres Olimpíades, i no estem parlant d’una base militar com el cas anterior, parlo d’un país on hi viu gent en les seves dues meitats! Així doncs el 1 de gener de 1995 no va existir per la meitat est dels habitants de Kiribati per tal de solapar-se al dia de l’altra meitat del país. Per tan no van tenir el gran dia de la ressaca, us imagineu anar a treballar l’endemà de celebrar el cap d’any? Si a mi ja em costa anar-hi el dia dos de gener… Amb Samoa va passar una cosa semblant, en el 1892 van decidir que es posarien en la mateixa data que EEUU perquè comerciaven molt amb ells, però anys posteriors la cosa va canviar i amb qui més comerciaven va passar a ser Austràlia, així doncs com que no costa res posar-se canviar de bàndol, “y donde dije digo, digo Diego” en el 2009 (Any 3 després de Pons’s Blog) van decidir posar-se altre vegada en el mateix dia que Austràlia, encara que a l’illa del costat, a tan sols un petit grapat de quilòmetres de distància, en la Samoa Americana tinguin un dia menys.

On volia arribar amb tots aquests posts sobre els reajustaments de calendari es que si a Pons’s Blog s’han desordenat alguns CT, o bé s’han eliminat alguns altres o s’han afegit, o fins hi tot s’han repetit, no passa res, perquè una vegada més es compleix el tòpic que la realitat supera a la ficció. Aquí us deixo perquè gaudiu del nostre estàtic i previsible calendari.

Font

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  No trobo la mà amb 6 dits! I n’esperava un final més concloent, rotllo: era el Julius Cesar un avatar del Pons? a. sí b. no, era Papa Gregori un avatar del Pons? a. sí b. no etc.

 2. Eva ha dit:

  Totes aquestes solucions semblen tan marroquines…

 3. ahse ha dit:

  A més a més, pensava que teniem un programa de fidelització dels lectors, no? Regalant colonies Pons Sant Ramon, alfombretes d’exercici per a les urpes dels gats amb el logo del Pons’s blog, jaquetes per als gossos amb el logo i impressions de l’ull del Pons, cuadres amb biciclistes per a les iaies… coses d’aquestes…

 4. McAbeu ha dit:

  Has aconseguit sincronitzar els quatre posts sobre sincronització en quatre dies, cosa que, sabent el que sabem després de llegir-los, no era tan fàcil com semblava a priori. ;-)

 5. Xavier Pujol ha dit:

  Davant l’eternitat, no ve d’un dia…

 6. Consol ha dit:

  Molt bé, molt bé! També toques el tema del canvi d’horari d’estiu i tardor? Tu que creus que hem de fer amb això d’anar una o dues hores avançats de l’horari solar?

  • Pons ha dit:

   Jo sóc partidari d’anar amb l’hora solar i carregant-se així el horari d’estiu/hivern

  • ahse ha dit:

   Això d’horari de l’estiu/hivern és pura tonteria. El cos humà de totes formes no li fa gaire cas a l’hora i s’orienta més aviat per la llum solar.

 7. XeXu ha dit:

  Quatre dies de posts llarguíssims només per justificar que el Pons’s Blog de vegades no va a l’hora?? OMG…

  • ahse ha dit:

   Quins disbarats!!! Tens aquí l’història sencera de la sincronització del Pons’s blog presentada amb els més fins detalls i encara se t’acut preguntar tonteries…

  • Pons ha dit:

   Sí, a mi també m’han semblat pocs dies

 8. […] Acabo el monogràfic de la sincronització amb el CT2479 […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s