Cas típic 2571: noi li agrada noia, noi li agrada Vikings

Posted: 2017-03-13 in TV

Avui toca parlar de la sèrie Vikings, pel nom de la sèrie de què diríeu que va? De horticultura? Doncs més aviat no…. Ens trobem en el segle VIII després de Crist, per allà escandinava, el que avui en dia seria possiblement Noruega, un grup de Vikings està cansat d’anar a fer pillatge i saquejar cap als territoris del est, on avui viurien russos, perquè són fins hi tot més pobres que ells, i no es gaire bon negoci saquejar als pobres, per tan decideixen embarca-se en una travessia més llarga cap un lloc que han sentit anomenar com Anglaterra, llegendes diuen alguns, gent que no té ni idea de cuina en diuen altres. La sèrie comença amb una lluita entre un home amb una destral i un home amb una espasa, es un inici entretingut, com ha de ser, res de començar per exemple amb un avorrit diàleg sobre horticultura (què m’ha agafat avui amb l’horticultura?). Per satisfacció del públic femení qui guanya es l’home més guapo, ves que no sigui un el protagonista principal, en Ragnar Lothbrok. El que no queda clar es de quina relació hi ha entre la història que apareix després del opening i la batalla, potser l’han posat només perquè una bona baralla sempre agrada.

Víkings, una colla de bàrbars mal-arreglats que no et voldries creuar en un carreró fosc, ni en un carreró il·luminat, ni en una avinguda, ni de fet enlloc.

Víkings, una colla de bàrbars mal-arreglats que no et voldries creuar en un carreró fosc, ni en un carreró il·luminat, ni en una avinguda, ni de fet enlloc.

Al principi costa una mica acostumar-se als noms vikings, que si Bjorn, que si Floki, Ragnar, Olaf, no, espera, aquest últim es el ninot de neu de Frozen, tan es, dona el “pego” com a viking també. El motiu pel qual els vikings sempre han sigut un poblet de quatre bàrbars es pel fet dels sacrificis als Deus, quan es mor el comte s’ha de sacrificar una noia, quan es celebra tal festa religiosa uns quants joves més, així anar fent, entre això i les ganes que tenen de morir en combat com coi volen crear una civilització si no paren de morir? Es curiosa la insistència del Ragnar i la seva dona en tenir un fill, potser no s’han fixat però ja tenen una filla i un fill, d’acord que de moment el nano no es gaire espavilat, però quan sigui una mica més gran ja s’arreglarà, dic jo. Cap a la meitat de la temporada representa que hi ha una lluita molt èpica e igualada entre dos personatges importants, però siguem seriosos, estàs enfrontant un home de trenta i pocs anys amb un vell de seixanta i pico, on representa que està l’emoció? I més tenint en compte que el jove es el protagonista únic i indiscutible de la sèrie. Hi ha moments molt tòpics en la sèrie com ara que el dolent fa cara de dolent i es veu des del primer moment que ho és i no hi ha absolutament cap dubte. Com a mínim no hi ha el tòpic dels cascs amb banyes, algo es algo….

Es nota que la sèrie es de producció irlandesa (i mitja canadenca) perquè els anglesos són incapaços de guanyar una sola batalla, fins hi tot quan estan en superioritat numèrica, una cosa es que els vikings siguin bons lluitant però em sembla que s’han passat una mica de la ratlla, la quantitat de baixes que hi ha entre els vikings sempre es ridículament baixa, i que els anglesos siguin tan imbècils com per no posar guàrdies en els seus campaments militars ratlla el ridícul. A la sèrie les lluites son sanguinolentes, però li sobren alguns moviments de càmera, no arriba a marejar, però jo sóc de la vella escola m’agrada veure una treballada coreografia de lluita gravada sense masses efectes. Digueu-me persona no sonada, però em sobren les al·lucinacions, tot allò de Odín, els corbs, etc, ho trobo innecessari, a part que en aquestes seqüències maregen la càmera, per sort se’n veuen molt poques. Es curiós com el punt de vista canvia les coses, com que els protagonistes són els vikings, encara que aquests siguin uns bàrbars salvatges que es dediquen a saquejar, violar i assassinar a sang freda fins hi tot a gent desarmada, dones, nens i vells inclosos, automàticament es converteixen en els bons i et preocupes per ells, i les víctimes es converteixen en danys col·laterals necessaris que es troben en la línia recta entre els vikings i el or.

Lo més interessant de la sèrie son els moments on aprenem conceptes de la cultura vikinga, el seu mode de vida, els seus Deus, les seves creences, etc, aquesta es la principal utilitat del monjo que han posat en la sèrie, que els vikings li expliquin coses i així també als espectadors. Més acostumats estem a les costums dels cristians, però en el segle VIII el cristianisme a Anglaterra es vivia d’una manera que molts de nosaltres no estem acostumats, per tan també es curiós de veure, tenien molta fe en resar, cosa que no sembla massa efectiva quan t’enfrontes a uns bàrbars que no tenen cap por de morir. Una de les millors característiques de la sèrie son els paisatges, típics paisatges nòrdics verds on baixa aigua per tot arreu i el cel està sempre de color gris. Una cosa que m’agrada es que els capítols no determinem històries senceres, si la historia es més curta doncs aquesta dura menys d’un capítol i en comença una altra en el mateix capítol, si per contra la historia es mes llarga dura varis capítols i ja està, es a dir que eviten posar escenes simplement per acabar d’omplir el temps d’un capítol. L’ambientació està bé, es correcte, mentre no ho comparem amb Joc de Trons es clar, aquí veiem poblets de merda amb gent ronyosa vestida amb moltes pells, de tan en tan algun més cuidat, però no hi ha massa varietat, en canvi a Joc de Trons, al moure’ns per un gran territori veiem tot tipus de ciutats i regions, de palaus i castells, tot es més èpic, a Vikings, tot es més… viking, que fet i fet ja es això lo correcte, no?

Vikings es una sèrie d’aventuretes força distreta, però es tracta d’una sèrie bastant bàsica, com a mínim aquesta primera temporada. Aquí els bons son molt bons i els dolents son molt dolents i des d’un primer moment veiem qui es qui. Molta gent compara aquesta sèrie amb Joc de Trons, no entenc ben bé perquè, perquè tot i que les dues són fantasia (tot i que aquesta es basa mig en mites i llegendes nòrdiques i mig en la història real) no tenen gaires més coses en comú. Acabo de dir que no la compararia amb Joc de Trons però ho faré igualment, a Joc de Trons hi ha personatges de tot, els molt bons (aquest son els primers a morir), els molt dolents (aquests son els segons a morir perquè al ser tan dolents es guanyen molt enemics) i finalment només sobreviuen els que son mig bons mig dolents segons com bufi el vent, aquests son els que sobreviuen més, en canvi a Vikings simplement es barallen bons i dolents, i saps que el bo ho pot passar malament però no morirà.

Víkings té un 7,6 al filmaffinity i un 8,7 al imdb.

Nota: 7/10

Comentaris
  1. McAbeu ha dit:

    I tant que OLAF dóna el “pego” com a nom víking. De fet, aquest és el segon víking que m’ha vingut al cap quan he llegit el teu post. El primer ha estat WICKIE.

    Suposo que, en aquest punt, ja no cal explicitar que la sèrie no l’he vist…

  2. Xavier Pujol ha dit:

    La foto amb que il·lustres el post sembla ben documentada. No apareix ni un sol víking amb casc amb banyes. Es veu que no en portaven.
    Tan bé que els quedaven!

  3. Anna ha dit:

    Bona sèrie! Nosaltres la portem al dia i tela tela …

  4. Clidice ha dit:

    No m’hi he enganxat ni a tiros, o a coltellades. I és que les sèries històriques, per molt ben documentat que estigui l’atrezzo, sempre em fan molta mandra. Facin el que facin, mai serà el que farien els originals. Diguem que trobo La bestia del reino dels Monty Pyton molt més ben documentada que no pas tot el que facin per lluïment de pectorals -masculins i femenins- i dents blanquejades. #mandra

    • Pons ha dit:

      Una cosa es que estigui ben documentada, l’altra cosa es que surti gent lletja, i això a la pantalla no funciona, com a molt pot ser lleig algun dolent, però en general han de ser gent de bon veure. Els lleigs ja els trobem a la realitat.

    • ahse ha dit:

      Si tampoc saps que farien els originals, eh? Què més fot!?

  5. JOMATEIXA ha dit:

    M’agraden molt els Vikings en general.
    De la sèrie només he vist un capítol i no era ni el primer. Em va semblar una mica bèstia, però tothom en parla molt bé, així que sí que tinc pendent veure la sèrie perquè em sembla que també m’agradaria.

  6. Eva ha dit:

    I quan comentaràs una série d’horticultura?

  7. XeXu ha dit:

    Vaig començar-la a veure perquè els de castells estaven bojos amb la sèrie, fins i tot el grup de whatsapp de jovent es deia Vikings. Però no em va acabar d’enganxar. Potser també és perquè llavors no tenia continuïtat amb les sèries, potser ara ho podria tornar a intentar.

    Però a tot això, hi ha una cosa que em preocupa. Per què el viking de l’esquerra de la imatge porta una pokeball gegant amb ell?

    • Pons ha dit:

      No es una meravella de sèrie, com a mínim la primera temporada però hi ha acció, i la temàtica es atractiva per tan no t’avorreixes, no demano més.

      Hi ha molts memes sobre víkings i pokeballs, la explicació més lògica es que fa més temps del que ens pensem que els Pokemons existeixen.

    • ahse ha dit:

      I al teu gat? Tampoc no el va acabar d’enganxar?

  8. Lux Lisbon ha dit:

    Potser li hauries de donar una oportunitat ;)

    Reconec que m’hi vaig enganxar al segon intent, ja que no m’agraden massa les sèries històriques, i ara ja vaig per la 4a temporada.

    És una sèrie imperfecte, però malgrat té molts defectes, el maniqueisme no és un dels seus. La majoria dels personatges, els personatges principals inclosos, tenen llums i ombres, negres. blancs i grisos a dojo, i evolucionen al llarg de la sèrie.

    Per altra banda, el què ens ha arribat d’aquesta cultura procedeix dels seus adversaris, dels saxons, dels àrabs, etc…de manera que com a víctimes van exaltar la ferocitat dels homes del nord, exagerant la seva estatura i la seva traça amb la lluita, com segurament també la seva falta de principis morals i la manca de respecte per les altres cultures, malgrat els cristians no han sigut mai els millors exemples (dic “Inquisició” així, ehem, a l’atzar). Però van arribar ben lluny en la conquesta de terres foranies malgrat ser pocs.

    I en general està millor documentada que moltes altres sèries, tot i les llicències que es prenen els guionistes per fer-la més atractiva, començant per unes dentadures perfectes i uns homes i dones excepcionalment bells (digueu-me superficial, però cega no!).

    • Pons ha dit:

      Tranquil•la, no penso pas deixar la sèrie, em distreu prou.

      No dubto que els personatges evolucionin més endavant però en la primera temporada no ho fan, bé, com a molt una mica el sacerdot, però pràcticament per obligació.

      La història vikinga no està massa documentada ja que no hi havia gaires cronistes víkings, i el poc que hi ha es barreja entre realitat i ficció i no queden clares les dates i qui realment va fer què en diferents casos, ja no et dic el com.

    • ahse ha dit:

      Has d’inventar la màquina del temps JA per tornar-hi al segle d’aquests barbars i documentar l’estat de la seva bellesa i la seva dentadura. ^^

  9. ahse ha dit:

    Cony! Que Vikings no és una serie d’horticultura amb cascs amb banyes?!? Què fort, per Pons, què fort!!

    Per cert, qui diu que els anglesos no eren imbecils? Si només sabien sembrar roses! Sisplau, si al món jardiner n’hi ha milers de plantes, amb flors maques, amb flors aromatiques, i també sense…

    És més, qui diu Vikings diu Odin i corbs, no pot haver-hi dubte! Pot ser no faci falta que l’Odin i els corbs surtin a la camara, però al jardí Viking per defecte trobarem a l’Odin, els corbs i la font de la saviesa. També hi havia una serp menjant-se les arrels de l’arbre del món i un cavall amb el doble de potes, si no surten la camara deu estar mal enfocada.

    Per acabar, entenc que els Vikings són els bons i per això no van morint-se, oi?

  10. […] el CT2571 trobareu la crítica de la primera temporada. Víkings té un 7,6 al filmaffinity i un 8,7 al […]

  11. […] té un 7,6 al filmaffinity i un 8,7 al imdb. La crítica de la primera temporada en el CT2571 i la segona en el […]

  12. rits ha dit:

    Hola, he començat Vikings, i la veritat és que no m’ha enganxat i ja he desistit. Com bé dius al post, el més interessant és com ens expliquen la cultura vikinga, però fins i tot amb això, no he tingut prou. No seguiré amb les altres dues.

  13. […] té un 7,6 al filmaffinity i un 8,7 al imdb. Temporades anteriors: Primera, segona, tercera, quarta i primera part de la […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s