Cas típic 2573: noi li agrada noia, noi li agrada la tercera temporada de Orbita Laika

Posted: 2017-03-15 in TV

Orbita Laika: La nova generació, es l’Orbita Laika de sempre però amb un grapat de canvis, per començar el plató es una nau espacial tipus Star Trek, el presentador ja no es l’humorista Angel Marín sinó l’humorista Goyo Jiménez.

El presentador i els tres col·laboradors habituals i de fons el plató / nau espacial

El presentador i els tres col·laboradors habituals i de fons el plató / nau espacial

La estructura de la nova generació de Orbita Laika es:

 • Monòleg inicial sobre alguna cosa relacionada amb la ciència, bastant fluix normalment.
 • Llavors presenten al convidat i fa una mica de promoció del què estigui fent, això es bastant avorrit.
 • Després ve la secció on li expliquen coses complicades de manera senzilla a una senyora gran que va pels llocs, per exemple a un detector de neutrins, al Cosmocaixa, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, El centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat) per explicar com es fan les pròtesis o llegir el cervell gràcies a captar els impuls elèctrics. A l’agencia europea d’energia de fusió (els que fan el ITER). Al CERN, Al institut de ciències fotòniques, una visita a una sala blanca, al projecte Melisa de la ESA que fan a la UAB, etc.
 • A continuació Santi Garcia, un matemàtic, ens porta un fet històric de la ciència, per exemple, com es va descobrir que hi va haver un Big Bang, una medusa immortal que regenera totes les seves parts, com es va resoldre la conjectura de Poincaré, el problemes tipus P i els els NP. El biaix de percepció. El teorema central de la desviació Normal que segueix la corba de Gauss. La corrent alterna inventada per Tesla. La última teoria de Fermat. Com va es crear la lluna (quan un planeta anomenat Tea va xocar contra la terra), la explicació científica de les plagues d’Egipte, la paradoxa de Fermi sobre la vida al espai, etc.
 • Llavors apareix un idiota que fa com de follonero però sense cap mena de gràcia i li diuen “el super Nerd”.
 • Llavors posen a un dels pocs membres del públic (n’hi ha només una trentena) a buscar per internet la resposta d’una pregunta, normalment es la relació entre dos conceptes, per exemple què té a veure la fundació del imperi romà amb la gravetat.
 • Gloria Garcia, una física teòrica, ens explica alguna cosa, com ara les ones gravitatòries, el calendari còsmic, la dilatació del temps gràcies a la massa i la velocitat, la computació quàntica, la mecànica quàntica, la dualitat ona-partícula, la teletransportació (que a nivell quàntic ja s’ha fet). El bosó de Higgs, el cicle de vida d’una estrella. La ingravetat, etc.
 • Física en un minut: L’univers s’expandeix? O ens parlen d’algun centre d’investigació, com el centre d’investigació oncològic, o ens diuen perquè en Legoles no pot tenir tan bona vista pel tema de la difracció de la llum. O expliquen com produeix energia el Sol. O expliquen l’energia que porten les ones electromagnètiques depenent de la seva longitud d’ona, tot en menys de dos minuts.
 • Dani Jiménez, es un físic experimental que ens farà un experiment, o alguna explicació amb objectes, com ara els animals, arbres, i roques, i meteorits més antics. Un experiment de cultivar bacteris del cos humà. Un altre experiment per veure el ADN d’un plàtan. Nano-materials, com per exemple una capa de grafè en una lamina de coure, o els materials amb memòria de forma.
 • Llavors fan una entrevista a algun científic famós per vídeo-trucada rollo Stephen Hawking, Jane Goodall, Richard Dawkins, Eric Betzig, Neil DeGrasse Tyson, el astronauta Chris Hadfield, .etc.
 • El programa acaba amb un vídeo de les investigacions que s’estan portant a terme actualment sobre el tema del programa, tot molt optimista de cara el futur.

El primer programa va sobre la creació de l’univers, les ondes gravitatòries, la radiació de fons de microones i aquestes coses i la primera convidada del programa es Eva Hache. El segon programa va sobre l’evolució i l’entrevistada es Mónica Naranjo. El tercer va sobre els avanços tecnològics que ens permeten millorar les deficiències del nostre cos, des de lo més bàsic com unes ulleres fins a pròtesis biòniques i exosquelets, la convidada es Mónica Lopez, una noia del temps segons diuen. El quart va sobre la mort i la convidada es una cantant anomenada Barei que no conec de res. El cinquè programa va sobre les pseudociències, i el convidat es Dani Martínez, no patiu si no el coneixeu. El sisè va sobre la intel·ligència  i el convidat es Sergio Peris Mencheta, per variar també ni idea, es veu que es actor. El setè va sobre coses petites i per fi conec el convidat! Es Berto Romero. El vuitè va sobre genètica i el convidat es José Luís Gil, no cal dir que no el conec, es veu que es un doblador. El capítol 9 va sobre energia i el convidat es un músic “conegut” com a Rayden, entre cometes perquè evidentment tampoc el conec. El programa 10 va sobre la  mort i el convidat es Ramon Gener un músic d’òpera que per seguir amb la tònica general no conec. El programa 11 va sobre com sobreviure al espai i molt adequadament el convidat es Pedro Duque, l’astronauta, i aquest si que el conec! Personalment no, es clar. El dotzè i últim capítol va sobre si hi ha vida al univers i com podria ser, i el convidat es Fernando Romay.

Aquesta tercera temporada l’he trobat millor que les dos temporades anteriors, molt millor? A veure tampoc, no ens enganyem però si us agrada la ciència es una bona opció a tenir en compte, fet i fet no es fàcil trobar un bon programa de divulgació científica. Si acaben fent una quarta temporada també la seguiré. Si voleu mirar els capítols teniu TVE a la carta.

BCPP: Xexu

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  Vols dir que no seria més fàcil agafar un documental ben fet sobre el tema que t’interessi i mirar-lo?

 2. Xavier Pujol ha dit:

  Dani Jiménez: acostuma a fer experiments físics, aparentment senzills, amb resultats espectaculars. Abans havia treballat a Tv de Catalunya.
  TV1 no la miro mai. Ja la vaig veure massa durant el franquisme, quan només existia una cadena.

 3. XeXu ha dit:

  Quan acabi aquesta temporada del telenotícies també en faré ressenya. Deu ser una sèrie, perquè el fan periòdicament i les trames evolucionen, algunes duren uns quants capítols, i d’altres són de capítol únic. Estic desitjant saber què passa al season finale!

 4. Àngels ha dit:

  I no és que jo tinga res a afegir… Sobretot perquè no conec el programa. Sols passe per ca el Sr. Pons a saludar. 🙋🙋

  • ahse ha dit:

   Has de passar més sovint i comentar, eh? Que el Pons no fa tota aquesta feina dels CT-s per deixar-los portats pel vent…

   Diria que les noticies Pons tampoc et vindrien malament llegir, les pots trobar al plus.google.com.

 5. […] Si sou observadors veureu que cada vegada el resum del capítol es més curt, això vol dir que cada vegada estic més mandrós, no té res a veure amb la qualitat del capítol en si mateix. Recomanaria aquest programa? No se què dir, potser si us interessa molt la ciència li podeu donar una oportunitat ja que no es fàcil trobar divulgació científica per la televisió. A TVE a la carta trobareu els 13 capítols. Temporada 1 , Temporada 2 i Temporada 3. […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s