Cas típic 2798: noi li agrada noia, noi li agrada l’Astrofisica per gent amb presses

Posted: 2018-04-05 in Ciència, Llibres

Astrofísica para gente con prisas – Neil deGrasse Tyson (170 pàgines)

Un altre llibre de divulgació, aquest cop sobre astrofísica i escrit pel divulgador científic viu més famós Neil deGrasse Tyson. Amb menys de 250 pàgines en Neil (hi ha confiança) ens fa cinc cèntims d’alguns dels temes més interessants de l’astrofísica. El llibre comença amb una cronologia on explica els fets còsmics més importants des del Big Bang, molts de vosaltres ja ho haureu sentit aquesta història però explicada de la ma d’aquest home sempre es agradable. Els altres capítols parlen de conceptes interessants com la universalitat de les lleis físiques, les quatre forces fonamentals (nuclear forta i dèbil, gravetat i electromagnetisme), la misteriosa matèria fosca, la encara més misteriosa energia fosca. També parla dels elements químics més abundants, de l’ampli espectre electromagnètic i què ens permet detectar segons la longitud d’ona, ens dona nocions sobre els cossos celestes del sistema solar, i també dels que estan més enllà, d’elements peculiars com els púlsars i en definitiva ens dona una perspectiva còsmica.

Encara que siguis un profà en física aquest llibre es agradable de llegir i no requereix masses coneixements previs, res a veure per exemple amb la Breu Història del Temps del senyor Stephen Hawking que es un llibre força més dens de contingut de cara als mortals. Resumint, es un llibre recomanable? Sense dubte, llavors per què no li poso nota? Doncs perquè només poso nota a les novel·les, manies meves… De regal us deixo amb algunes píndoles de coneixement a mode d’exemple del què podeu trobar en el llibre.

Todos estamos hechos de materia ordinaria. Tiene gravedad e interactúa con la luz. La materia oscura es una sustancia misteriosa que tiene gravedad, pero que no interactúa con la luz de ninguna forma conocida. La energía oscura es una misteriosa presión en el vacío del espacio que actúa en la dirección opuesta a la gravedad, obligando al universo a expandirse más rápido de lo que lo haría.

Las mediciones más exactas hasta ahora revelan que la energía oscura es lo más importante del mundo, al ser en este momento responsable del 68% de toda la masa-energía en el universo; la materia oscura comprende el 27%, y la materia normal comprende apenas el 5%. Entonces, ¿qué es la energia oscura? Nadie lo sabe. Lo más cerca que alguien ha estado de saberlo es suponer que la energía oscura es un efecto cuántico en el que el vacío del espacio, en vez de estar vacío, en realidad hierve de partículas y sus contrapartes antimateria. Aparecen y desaparecen en parejas, y no duran lo suficiente para medirlas. Su nombre, partículas virtuales, capta su existencia pasajera. El extraordinario legado de la física cuántica, la ciencia de lo pequeño, exige que pongamos especial atención a esta idea. Cada par de partículas virtuales ejerce un poco de presión hacia afuera mientras brevemente se abre paso a codazos en el espacio.

El helio es el segundo elemento más simple y el segundo más abundante del universo. Aunque está en un segundo lugar muy lejano en abundancia con respecto al hidrógeno, hay cuatro veces más helio que todos los otros elementos en el universo combinados.a

¿Tienes curiosidad sobre cuánto gas se oculta entre las estrellas en las galaxias? Los radiotelescopios son los mejores para esto. No hay conocimiento de la radiación de fondo de microondas ni una comprensión real del big bang sin telescopios de microondas. ¿Quieres echar un vistazo a los criaderos estelares en las profundidades de las nubes galácticas de gas? Entonces presta atención a lo que hacen los telescopios infrarrojos. ¿Qué tal las emisiones de los alrededores de los agujeros negros ordinarios y los supermasivos agujeros negros del centro de una galaxia? Los telescopios ultravioleta y de rayos X son muy buenos para detectarlas. ¿Quieres ver la explosión de alta energía de una estrella gigante cuya masa es tan grande como cuarenta soles? No te la pierdas a través de los telescopios de rayos gamma.

Pero es hora de ponernos cósmicos. Hay más estrellas en el universo que granos de arena en cualquier playa, más estrellas que los segundos que han pasado desde que se formó la Tierra, más estrellas que las palabras y los sonidos jamás pronunciados por todos los humanos que hayan vivido.

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  No l’he llegida…

 2. L’he llegit (en anglès)! Subscric el que en dius.

 3. Xavier Pujol ha dit:

  “…una estrella gigante cuya masa es tan grande como cuarenta soles”…
  Ideal per fer bronso.

 4. Eva ha dit:

  Home, si tanta pressa tens, ja passes una mica de l’astrofísica, no?

 5. Clidice ha dit:

  Llegir sobre física mola i si al damunt entens alguna cosa, més enllà dels articles i les interjeccions, ja flipes.

 6. XeXu ha dit:

  Doncs he llegit els dos llibres que esmentes, i a mi em sembla que el d’en Neil no és pas fàcil de seguir. Algunes fases sí, però d’altres es complica molt. I l’Stephen era un gran divulgador també, els dos llibres estan a un nivell semblant.

  • Pons ha dit:

   Potser influeix que el llibre del Stephen el vaig llegir (com a mínim un bon tros) en un vol massa llarg en una mala hora. També es possible que tu llegissis la brevíssima història del temps i jo només la versió breu que té pinta de ser més dura.

  • ahse ha dit:

   L’has llegit en anglès?

 7. a mi aquest tipus de llibres m’agraden. De moment me l’apunto… i potser algun dia el llegeixo :-)

 8. […] Astrofísica para gente con prisas – Neil deGrasse Tyson […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s