Avui recupero el CT1039
Avui un post que farà les delícies de qualsevol aficionat a l’astronomia.
Quan ocuparia tota la matèria de l’univers si la poguéssim posar tota junta? Tota la matèria en l’univers cabria en aproximadament mil milions d’anys llum cúbics. Tan sols el 0,0000000000000000000042 % de l’univers conté alguna cosa de matèria.
My Solar System 2.02: Simulador per “jugar” amb el sistema solar. Comença a posar planetes orbitant al voltant del sol i mira com van girant. Pots tocar la velocitat, afegir satèl·lits als planetes, òrbites asimètriques i quantes cosetes més.
Si barregéssim tots els colors de les galàxies conegudes quin seria el color resultant? El teniu a continuació.
Com seria l’univers si…
El bosó W fos més lleuger
El Quark down fos més lleuger
L’electró fos més lleuger
Com actuen els forats negres?
Un clàssic: Comparació de les mides dels planetes i les estrelles
Un altre clàssic: La mida de l’univers conegut
Pensava que al noi li agradava la gastronomia…
Per cert, hauriem de modificar la frase feta “el Pons brilla com Sirius en la foscor”? amb un nom que indiqui una massa més gran, VY CMa per exemple? Com sabriem mesurar l’intensitat de la llum d’una estrella més gran però en una fase més avançada de la seva vida?
Fa poc es va trobar una estrella encara més gran
http://danielclosa.cat/centpeus/lestrella-mes-gran-per-ara/
Diguem que el Stephenson 2-18 aquest té un nom més curt i per tant utilitzable, però al mateix temps es veu molt vermell, no? Tampoc és que volguessim que els lectors es quedessin amb una imatge d’una llum fosca, potser seria millor buscar supergegants blaus…
Un post entretingut i, perquè no dir-ho, també didàctic. Molt bo. Hauria d’entrar a la llista dels millors posts de l’any… 2010.
Per cert, aprofito per traslladar-te un dubte tècnic. Què s’ha de fer quan una web (en aquest cas la de My Solar System 2.02) no funciona per incompatibilitat del navegador amb el Flash Player?
Doncs t’Has d’instal-lar un windoze XP i navegar com cal!
Flash ja no és fiable, alguna malifeta deu haver fet… Depèn del teu navegador, per exemple per chrome
https://www.xataka.com/basics/como-ver-paginas-flash-chrome
No m’han funcionat les instruccions d’aquesta web, no sé si és perquè la pàgina del My Solar System la detecta com no segura i ja no surten les opcions d’activar Flash o simplement és que des de 2018 fins ara ha desaparegut qualsevol possibilitat d’activar-lo al Chrome (o a l’Edge).
Ja veig que em queden dues opcions. La primera és deixar córrer el My Solar System i la segona és fer cas a l’Ahse i desinstal·lar Windows 10 per tornar al XP. He d’estudiar detingudament els pros i els contres de cadascuna, però segur que faig una cosa o l’altra.
Fes-li cas a l’AhSe, com podries mai deixar córrer el My Solar System! Si això seria un error més greu que permetre al canvi climàtic que vagi augmentant!!
Beneit CT1039! Aquí hauria d’haver aparegut el comentari del Peix:
[…]
Dit i fet. (què són unes hores dins de la immensitat de l’univers?)
Hi haurà gent sospitant que per als peixos tals hores són anys…
El que està clar és que si les constants de l’univers fossin diferents, no ens preguntaríem què passaria si les constants de l’univers fossin diferents.
Per cert, el color resultant de les galàxies és el color que tenien les parets de la meva anterior peixera.
Si les constants fossin diferents, seria un univers més avorrit, per començar no tindrien Pons’s blog.
No pot ser casualitat això de color.
Amb constants diferents potser tindriem blocs del Pons falsos!
Jo em pensava que era un color d’un menjar que ha caducat…
Pensant’ho més, fins i tot li podria posar nom al tal menjar i dir-li iogurt. El color resultant de les galàxies és el color d’un iogurt caducat!!
El iogurt caducat és formatge.
Mai m’he trobat formatges als pots de iogurts caducats. Deu ser culpa del pot fet de plàstic, no em diràs ara que allí dintre no hi havia iogurt…
[…] CT3471: Astronomia […]