Cas típic 3683: noi li agrada Una vida amb notes a peu de pàgina

Posted: 2023-02-21 in Llibres, Terry Pratchett
Terry Pratchett. Una vida amb notes a peu de pàgina – Rob Wilkins (560 pàgines)

No soc fan de les biografies, de fet, crec que mai n’he llegit cap, perquè no tinc clar si comptar la trilogia sobre Escipció com a tal. Però aquesta és excepcional, perquè el biografiat també ho és, Terry Prachett, el millor escriptor del món, sense discussió, i malgrat que la vida personal de la gent m’importi poc, no he pogut evitar la temptació de saber més sobre la vida d’aquest autor, així doncs aprofitant l’edició de Mai més, havia de veure què havia recollit Rob Wilkins sobre el mestre.

I com va ser la vida d’en Terry? Fill únic, nascut el 1948 a Beaconsfield, Regne Unit, família de classe treballadora, li agrada la lectura de novel·les, especialment de ciència-ficció i fantasia (oh sorpresa!). Va treballar com a periodista i redactor en diversos diaris locals fins que al final es va dedicar plenament a l’escriptura de llibres, fins que va morir per culpa d’un tipus d’alzheimer en el 2015. Per explicar això calien més de 500 pàgines? Es veu que sí. Tot i que va començar tard a dedicar-se professionalment a l’escriptura i va morir jove, va tenir temps d’escriure 3 llibres pre-Discmón, 41 novel·les del Discmón, dues trilogies juvenils, una sèrie de cinc llibres compartits amb Stephen Baxter (la saga de la Terra llarga) i tres llibres no relacionats amb el Discmón, un d’ells co-escrit amb Neil Gaiman; jo me’ls he llegit tots llevat els tres pre-Discmón i els tres últims de la Terra llarga els quals Terry i va participar més aviat poc, per culpa de la malaltia.

Encara que els llibres de Terry Pratchett siguin interessants, no vol dir que la vida de l’autor hagi de ser-ho, prova d’això aquí tenim aquesta biografia, el primer principal problema d’aquest llibre és que no es tracta d’una novel·la (ja us havia dit que jo només llegeixo novel·les?), el segon principal problema és que malgrat que el llibre estigui ple de frases de Pratchett, el llibre no ha estat escrit per ell. Com a mínim el títol compleix, i el trobem ple de notes a peu de pàgina, no les he comptat, però segur que n’hi ha gairebé tantes com pàgines.

La primera part del llibre que explica la vida de Terry abans de convertir-se en escriptor és per mi la menys interessant, quan es comença a parlar de l’escriptura i recepció dels seus llibres és quan la biografia es torna interessant, i ja manté l’interès fins al final del llibre, que és la part més emotiva on es narra el deteriorament de Pratchett per l’Alzheimer. Resumint, recomanaria al llibre? Només a dos tipus de persones, als que siguin fans de Terry Pratchett (Més del 75% de les novel·les de Discmón llegides), i els que siguin fans de les biografies, si sou del primer tipus enhorabona, els del segon tipus dir-vos que teniu gusts peculiars, però això segur que ja ho sabíeu.

El 1983, quan l’autor d’una ressenya a Asimov’s Science Fiction va declarar “El color de la màgia” la cosa més divertida que havia llegit mai, en Terry va respondre: “Això és que no ha llegit Guia Galàctica per a autoestopistes”

Ara em fa una mica de vergonya que la gent que s’endinsa a la sèrie del Discmón comenci per El color de la màgia i la Llum fantàstica, que no em semblen pas els millors llibres per començar. Us ho diu l’autor: no comenceu Discmón pel principi.

Una vegada em va trucar, exasperat, perquè deia que els seus editors no el valoraven gens ni mica, em va explicar en Dave Busby. Estava enfadadíssim, deia que n’estava fart i s’agafaria un període sabàtic. No pensava escriure res durant sis mesos, com a mínim. Jo me’n vaig alegrar molt, li feia molta falta descansar. Crec que volia viatjar molt. El cas és que no vam parlar en mig any, més o menys, i quan vam tornar a fer-ho, li vaig preguntar què havia fet durant el període sabàtic i ell va respondre, irritat “He escrit dos llibres”.

A veure, no és que a en Terry li fes angúnia que el seu nom estigués relacionat amb quantitats exorbitants de diners, sinó tot el contrari. “Gràcies per tot el que has escrit” li deien els fans a les signatures. “Gràcies a vosaltres per tots els diners” replicava en Terry.

Durant la dècada dels noranta, En Terry va vendre una mitjana de tres milions de llibres cada any. No hi havia ningú a Gran Bretanya que vengués més i, com els agradava dir als perfils que li feien als diaris, si posessis tots els llibres venuts de Terry Pratchett l’un rere l’altre, arribarien…, doncs des d’allà on fossis fins molt i molt lluny.

Quan la gent cometia l’error d’acostar-se-li per fer-li una abraçada, en Terry els aturava amb una mà i deia: “En Rob fa les abraçades per mi”. Ras i curt: Les abraçades no formaven part del seu repertori.

⁣ [Després dels èxits de les primeres pel·lícules de Harry Potter i del senyor dels anells li van preguntar en una entrevista]
Pregunta: Ara que la fantasia s’ha tornat un èxit de taquilla, què impedeix portar Discmón a la gran pantalla?
Terry: Doncs… principalment, jo.

Quan portes un cert temps en aquest món, t’adones que del que signifiquen la majoria de contractes cinematogràfics. A veure, com es deia? Ah, sí: una merda. Molta gent ofereix contractes, però molts pocs semblen tenir la capacitat de fer una pel·lícula. Només volen tenir els drets, molts drets. Doncs mira, que es fotin.

 

La biografia acaba amb una cita del Segador:

Ningú mor del tot fins que les ones que aixeca al món s’apaivaguen, fins que al rellotge se li acaba la corda que ell li va donar, fins que no fermenta el vi que ella va fer, fins que no es fa la collita del que ells van plantar. El temps de vida d’una persona és només el nucli de la seva existència.

Comentaris
  1. Mongeta ha dit:

    Pels assidus devoradors de llibres. L’altre dia vaig preguntar el mitjà que utilitzàveu per llegir.
    Ara la següent pregunta, d’on traieu els llibres?

    • McAbeu ha dit:

      1. Si puc aconseguir l’exemplar en paper ho prefereixo, però si no és el cas no em fa res fer-ho en format ebook. Ho he anat a mirar i, dels 72 llibres que vaig llegir l’any passat, 39 van ser en paper i els altres 33 digitals. Gairebé meitat i meitat.

      2. Fa uns anys t’hauria dit que treia els llibres de les llibreries (:-D), però d’un temps ençà els trec majoritàriament de la biblioteca. Els de paper de la del meu poble i els ebooks de EBiblio ( https://biblioteca.ebiblio.cat/ ).

      Espero haver satisfet la teva curiositat. ;-)

    • AhSe ha dit:

      Jo els trec d’Amazon i/o dels buscadors d’Internet. I tu? Que treus els llibres d’alguna beina de pèsols?

  2. McAbeu ha dit:

    M’agraden els seus llibres, però no he llegit (encara) el 75% de les novel·les del Discmón. Em vaig aturar al voltant del 30%, em sembla.

    Per altra banda, les biografies no són el meu gènere favorit i per interessar-m’hi, m’ha d’interessar molt el personatge biografiat que tampoc és el cas.

    Un cop comprovat que no compleixo cap de les premisses, et faré cas i no el llegiré.

  3. allau ha dit:

    Com ja vaig escriure al blog sembla una biografia indicada sobretot per a fans. Curiosament no presenta a l’autor com una persona gaire agradable, sinó molt d’anar a la seva. Potser això indica que el llibre és prou veraç i no intenta ensabonar el seu difunt amic.

    • Pons ha dit:

      Els genis tenim fama de ser poc agradables. Una biografia massa dolça i embafadora no és el que esperava, prou drama hi ha amb l’alzheimer.

    • AhSe ha dit:

      Els genis tenen fama de ser poc agradables. Una biografia massa dolça i embafadora no és allò que al Pons li agradaría llegir! A més a més el pobre home va patir d’Alzheimer, no t’imagines que això s’hauría de pintar tan maco com la transsexualitat, l’obesitat, el ús de l’alcohol o prendre drogues en general.

  4. AhSe ha dit:

    No sé si soc fan de les biografies, crec que almenys una n’he llegit alguna vegada, però estic fatal i ara mateix ni que algú em pagui no ho recordo. Puc dir amb seguretat però que vaig comprar la biografía de l’Oliver Sacks i fins i tot vaig començar a llegir-la, però com no estava tan interessant com els llibres escrites per ell mateix li vaig baixar la prioritat i encara està a la cúa de llibres a llegir.

    No tinc llegit el 75% de llibres del Pratchett, per tant tampoc no puc comptar com a fan del tal, tot i estar d’acord que mai més no es van escriure llibres millors sobre la Mort. Tret aquest personatge del món disquer, però… tampoc és que hi hagi gaire gràcia.

    La conclusió és que no sé si llegiría la biografía d’aquest Sir. Em fa molta pena que s’hagi mort d’Alzheimer i tal, però no per això dedicaré temps a un llibre sobre un home que tenía molta més pasta que jo, i que per tant podría haver-se divertit al seu temps personal molt més que jo. Un ha d’anar amb compte amb els llibres que llegeix, si no enriqueixen espiritualment no valen gaire.

    • Pons ha dit:

      Segons la bio, és veritat que tenia molta pasta, però tret d’alguns capritxos com una bonica casa campestre i un observatori, no se la gastava gaire en ell mateix, de fet no tenia massa temps, entre escriure llibres i la promoció dels llibres no feia ni vacances.

      • AhSe ha dit:

        Ja. Estava escrivint per amuntegar encara més diners, no ens enganyem! A més a més, si ni tan sols gastava suficient per què volía tenir més pasta?

  5. He tancat la pàgina abans d’enviar un comentari molt llarg que t’havia escrit 😡.
    Bé tornaré a escriure algunes coses que recordi.

    Deia que gràcies per un post molt interessant per saber quin llibre no he de llegir. De fet, no llegeixo biografies, no recordo haver-ne llegit mai cap. Articles que parlen d’un autor, per exemple, sí que n’he llegit, però un llibre-biografia no. Dels escriptors que m’agraden, llegeixo entrevistes que els hi fan, sobretot quan s’enfoquen en el procés creatiu més que no pas en la seva vida. Per mi, la millor entrevista ha estat el llibre-entrevista-conversa “El olor de la guayaba”, altament recomanable si coneixes bé l’obra de García Márquez. L’entrevista-conversa li fa l’escriptor Plinio Apuleyo. García Márquez explica que quan escrivia Cent anys de solitud, una vegada que plorava amb desconsol, la seva dona li va dir: “Vaja, ja veig que has matat al coronel” (tenia raó). També explica com a l’episodi on Remedios la Bella ha de pujar al cel, no hi havia manera que pugés, i tot el llibre estancat amb això. A la fi se li va ocórrer fer que Remedios s’agafés a un llençol, i tot d’una ella i el llençol van començar a pujar amunt, amunt, amunt. M’agrada molt quan un escriptor parla del procés creatiu.
    Pel que fa a Terry Pratchett, va ser molt tràgic que tingués Alzheimer. El que m’agrada d’ell és el sentit de l’humor. Aquí algunes cites de Pratchett que m’agraden:

    “In ancient times cats were worshipped as gods; they have not forgotten this.”

    “The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.”

    “Build a man a fire, and he’ll be warm for a day. Set a man on fire, and he’ll be warm for the rest of his life.”

    “It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It’s called living.”

    “Only in our dreams are we free. The rest of the time we need wages.”

    • Pons ha dit:

      De García Márquez només he llegit el cronica de una muerte anunciada, no tinc especial interès en la seva entrevista. Una llàstima, si no fos per l’Alzheimer tindríem una dotzena de bones novel·les més.

    • AhSe ha dit:

      Alguna biografía hauries de llegir, dic jo… Qui sap què et perds sino? Agafa per exemple la d’une estrella de cine, segur serà com llegir un best-seller amb cert humor ^^

      El Pratchett tenía un bon sentit de l’humor, però el contingut de tots els seus llibres jo no sé si tindría temps per empassar-lo tot. Recordo haver llegit a l’atzar unes pàgines de dialegs de no sé quines bruixes: graciós però al manteix temps sense gaire sentit per no dir cap, evidentment vaig tornar el llibre al prestatge i vaig passar a buscar una altra cosa.

      • Una biografia d’una estrella de cine! Estàs de broma, AhSe. És l’últim que se m’acudiria llegir!

        • AhSe ha dit:

          Què passa, ara estem discriminant les estrelles de cine? Pons’s blog és apte per a tots els públics, no anem discriminant! Les estrelles de cine també són persones, tenen vides personals i fan coses abojarades com tothom…

          • I tu creus que puc perdre el temps que no tinc i llegir la bio d’algú que m’importa absolutament un rave, quan tinc bons llibres amuntegats perquè m’és impossible trobar temps per llegir-los? Per cert, tu et dediques a perdre el temps llegint biografies d’estrelles de cine? Digues, digues.

          • AhSe ha dit:

            Jo no, evidentment. No tinc temps! Però quan em jubili – si n’arribo – potser llegiré alguna biografía com per exemple del Dolph Lundgren o de l’Arnold Schwarzenneger (si la tenen)… Això sí, la bio d’un entrenador de fitness qualsevol dubto molt que se m’acudeixi mai llegir! En canvi mira, he llegit aquesta i fins i tot la recomanaría:
            Mr. Hockey Gordie Howe

          • Uf, un jugador de hockey pitjor que una estrella de cine. El hockey m’agrada encara menys que el futbol, que ja és dir perquè no suporto el futbol. De fet, no m’agrada cap esport tret de si és per jugar-hi. Per què lectura obligatòria a les nostres escoles? Si de cas, estirant molt, haurien de llegir sobre l’atleta canadenca Bobbie Rosenfeld que va guanyar una medalla d’or ja a les olimpiades de 1928. Va guanyar competicions en carreres, hockey, lacrosse, basket, etcètera. Una cosa increïble. A més va ser periodista. Si t’agrada llegir biografies sobre esportistes, res a dir, però a mi em posa malalta només de pensar-hi.

          • Mongeta ha dit:

            Ostres, doncs la de Schwarzenneger deu ser interessant.

          • Pons ha dit:

            La biografia del Schwarzenneger en video resumida

        • AhSe ha dit:

          La del Senyor Howe en realitat hauria de ser una lectura obligatoria a les escoles canadienses!!

        • AhSe ha dit:

          Ostres tu, com pots viure a Canada i que no t’agradi l’esport estrella…

          Hauría de ser lectura obligatoria, sí, per veure com una persona d’origen modest va aconseguir rebre una educació molt bàsica però alhora ben vàlida que li va permetre guanyar-se la vida fent allò que li agradava sense trepitjar a ningú, sense jugar brut per fer uns diners que en el fons pot ser que tampoc no necessitava, sense ni tan sols caçar la fama perquè aquesta li va venir sola perquè s’ho mereixía sense més!

          • Hi ha moltíssims canadencs amb aquest perfil.

          • AhSe ha dit:

            Moveu-vos a Espanya i deixeu-nos entrar als que apreciem els esports de gel!!!

          • Ha, ara sí que estàs de broma. A Espanya, déu me’n guard! A Catalunya sense Espanya sí.
            I qui ha dit que no m’agrada patinar sobre gel? M’agrada. Però no el hockey.

          • AhSe ha dit:

            Com pot no agradar-te el hockey si t’agrada patinar sobre gel!! Els 2 van de la mà ^^

          • No!!! De cap manera. M’agrada el patinatge artístic sobre gel, i no té res a veure amb el hockey (tret d’anar amb patins i d’haver-hi gel sota els peus). Coneixes en Kurt Browning? Si no el coneixes hauries d’anar a l’enllaç que et poso i mirar els vídeos:

            Kurt Browning: un gran patinador canadenc

          • AhSe ha dit:

            Això és un error, els 2 esports impliquen poder caminar sobre aigua [congelada] com si caminessis pel carrer, i caminar sobre aigua no és poc!! Ara bé, el Pons si s’ho proposa fer segur li sortirà, però exceptuant al Pons la resta de la gent no ho tindrà tan fàcil… La única diferència que hi ha entre els 2 esports és que l’artístic el fas per quedar maco i l’altre per divertir-te, sempre que aprenguis com fer servir un toe-pick no són coses que s’excloguin. Des del meu punt de vista la dansa sobre gel és molt per damunt de l’anomenat “artístic” ^^
            Al Kurt no el conec i no em semblen gens artístics els seus cabells – la presentació era important, no? pobre home -, a día d’avui sóc més fan de la flexibilitat del Yuzuru Hanyu tot i que sé que en part estic admirant un cert component genetic que els no-asiatics potser mai no el tindrem.

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s