Cas típic 3615: noi li agrada el projecte Hail Mary

Posted: 2022-10-10 in Llibres
El projecte Hail Mary – Andy Weir (544 pàgines)

El projecte Hail Mary és una novel·la de ciència-ficció que transcorre en un futur pròxim. Resulta que es descobreix que el Sol, la nostra estrella preferida, s’està apagant, i el tema és tan greu que en 20 anys resultarà que l’efecte hivernacle que tenim a la terra ens resultarà bo i tot. A diferència del què passa a No miris a dalt, els dirigents dels països reaccionen i es posen les piles i treballen en equip per intentar investigar i resoldre el problema.

Andy Weir és l’escriptor que va deixar penjat tot sol a Matt Damon a Mart, i amb el projecte Hail Mary passa tres quarts del mateix, ens trobem amb un altre científic sol en una missió espacial, això em fa dubtar entre si realment l’autor li agraden molt els científics o bé els odia i sempre vol que ho passin malament, i mentre escriu aquests drames de supervivència l’autor està rient com boig. Si en el marcià el protagonista havia de “simplement” sobreviure, aquí també haurà de resoldre el misteri sobre l’apagament del sol, amb el hàndicap afegit que el protagonista tindrà llacunes de memòria, pobre desgraciat, sí, d’acord el clixé de la memòria (tot i que aquí té la seva justificació), funciona molt bé aquí perquè d’aquesta manera s’alterna l’acció del present amb els flashbacks del passat sobre la vida de l’home que ens ajuden a entendre com pensa i actua aquesta persona.

El protagonista, si no és l’home més espavilat del món poc li falta, perquè tot i trobar-se amb moltes complicacions, el seu cervell científic sempre troba la solució amb unes poques pàgines. Però un home sol en una nau no pot ser una mica avorrit? Podria ser, però és possible que hi hagi “detalls” que no hagi explicat expressament per evitar-vos espoilers, de res. De fet, no cal que patiu per la falta d’acció, ja que estan rodant una pel·lícula basada en la novel·la, i si l’argument fos avorrit, ni tan sols el fet que fos protagonitzada per Ryan Gosling ho podria salvar, tot el contrari, per mi ha sigut la novel·la que més m’ha enganxat en molts i molts anys. Per això, perquè ja tenia ganes de posar algun 10, he decidit donar-li la màxima nota perquè ja m’he cansat d’esperar la novel·la perfecta. Estic generant moltes expectatives, ho sé, però dubto que hi hagi algun veritable fan de la ciència-ficció que pugui digui que no li ha agradat el llibre. També he llegit comentaris d’algun astronauta que diu que és la novel·la més versemblant que ha llegit, a vegades la versemblança li pot restar espectacularitat a la trama, però no és gens el cas. Podria haver retallat més frases, però sense el context perden la gràcia, o directament faria algun espoiler, o potser estava massa enganxat en la lectura per a pensar a subratllar res.

—Bueno —dije con la boca llena de arroz—, ¿va a decirme por qué estamos en un portaaviones chino? —Necesitaba un portaaviones. Los chinos me lo dieron. Bueno, me lo prestaron. Di un sorbo a mi café. —Hubo un tiempo en el que algo así me habría sorprendido. Pero… ¿sabe?… ya no.

Nota: 10/10

Comentaris
  1. McAbeu ha dit:

    Un 10/10? “No hasse falta desir nada más!”

    El buscaré, m’has fet venir moltes ganes de llegir-lo.

    • Pons ha dit:

      La veritat és que el llibre és una porqueria, però ara feia massa temps que no us manipulava per llegir alguna cosa que volgués XD
      Des del 2010 que no posava un altre 10, ja ni recordava que existia aquesta nota.

      • McAbeu ha dit:

        He anat a mirar (veus com sí que són útils les pestanyes del blog?) quin era aquest altre 10/10 i no m’ha sorprès gens el que he trobat. Aquest no caldrà que el busqui, que ja l’he llegit.

        • AhSe ha dit:

          Encara no se t’ha caigut el sostre del bloc a sobre? Cap llamp no t’ha donat un bon cop a l’esquena? Allò que diuen en castellà “un McAbeu chamuscado”?

    • AhSe ha dit:

      Veient el re-comentari ja no sé què dir i si cal recordar-vos als lectors que al bloc del Pons el Pons mana, un no pot prendre el nom del Pons en va, un no pot dubtar dels judicis de valor del Pons, un no pot blasfemiar, etc.

      Quan un és humà un s’equivoca, però entre allò i la falta de respecte hi ha certes diferències importants… !!!

  2. AhSe ha dit:

    Avui cap al mig-dia anava a comentar algo, però veient el comentari del McAbeu m’he quedat ben bé sense paraules. En tot cas era alguna cosa relacionada amb el sol, l’hivern i el canvi climàtic – ara mateix segur que ni el Peix en podria treure un article relacionant aquestes idees en un comentari – i això que tal animal aquatic acostuma anar regularment per les branques. Volia dir algo del llibre? Segurament. O potser no, potser volia parlar de l’autor, al qual desconec completament i tan sols amb llegir el seu nom em deprimeixo.

    Si el sol es mor què pot arreglar un científic boig? No és aixø l’anada d’olla última?

    • Pons ha dit:

      Que el Sol s’acabi morint és inevitable a mesura que acabi de fusionar l’Hidrogen que té, però el problema que planteja aquest llibre és un altre molt més immediat per la supervivència de la humanitat.

  3. Mongeta ha dit:

    ah, ja sé què anaves a dir:
    – que avui i demà preveien pluges, però ja no XD
    – que les previsions sempre s’equivoquen. I que s’acosta l’hivern.
    – i que amb el canvi climàtic Sabadell tindrà platja

  4. Mongeta ha dit:

    La platja serà quan pel canvi climàtic es foni tot el gel dels pols i pugi el nivell del mar uns 160-170metres.
    La Sagrada família la podrem veure fent snorkel… o igual tipus l’església del pantà de sau.

    • AhSe ha dit:

      És a dir, ben aviat! Quina part de Sabadell dius que estarà la millor posicionada?

      M’apunto a fer snorkel a la Sagrada Família – al no ser que l’entrada sigui massa cara, llavors preferiré veure-la des de la distància i imaginar-me que dintre hi ha massa gent suant i fent pudor.

      • Mongeta ha dit:

        Les visites a la sagrada família dins un minisubmari, rotllo l’inici de titànic, poden ser molt guapes 👍

  5. […] El projecte Hail Mary – Andy Weir (544 pàgines) (10/10) […]

  6. […] que he llegit mai. Malgrat tot, reconec que és distret, però ja està, res a veure amb el projecte Hail Mary que atrapa des de la primera pàgina i et preocupes realment pel protagonista en cada desgràcia […]

Comenta que es gratuït, de moment...