Cas típic 2476: noi li agrada noia, noi li agrada la sincronització (1/4)

Posted: 2016-10-17 in Divagacions meves

Parlem de sincronització, bé, primer parlo jo i en tot cas si us ve de gust podeu parlar vosaltres en la zona del final del post allà on posa “Comentaris” (per ser més exactes posa “Comenta que es gratuït, de moment…” que ve a significar el mateix però amb més gràcia), segur que els lectors més espavilats ja s’havien fixat en aquesta interessant zona del blog, això vol dir que a partir d’avui tindré un munt de comentaris per part de lectors menys espavilats que no havien comentat fins ara perquè no sabien que es podien escriure comentaris? Tot podria ser… Ara faig un salt de paràgraf perquè veig que m’estava allunyant massa del tema del què volia parlar en aquest cast típic, preparats? Un, dos, tres, salt de paràgraf!

Sincronització, així amb negreta, perquè es la paraula clau d’aquesta sèrie de posts, si, efectivament, serà més d’un post, o es que potser no us heu fixat en el títol? Com els lectors més fidels d’aquest blog sabran a vegades passa que la numeració dels CT (significa Castors Tiquis-miquis, no, no, vol dir Casos Típics) acaba una mica descontrolada i alguns CT es perden, es dupliquen, tripliquen, salten endavant en el temps, tornen enrere, i coses pitjors que no diré perquè hi ha nens llegint això. Per tan m’ha semblant adient que ara que actualment el blog va correctament sincronitzat en relació el número de post és el moment de parlar sobre les diverses sincronitzacions que va patir el calendari que fa servir la nostra estimada civilització, també conegut com a Calendari Gregorià en honor del Papa Gregori XIII, no va ser una unificació de calendari fàcil perquè l’assumpte va durar més de tres segles, però no avancem esdeveniments, anem pas a pas.

Les primeres bases del nostre calendari les trobem en l’època romana, ja sabeu, Asterix i Obèlix i allò de “Estan bojos aquests romans”, estarien bojos, però com a mínim sabien organitzar un calendari. Juli Cèsar va ser qui va realitzar la reforma del calendari a l’any 46 a.c. Ja ho veieu, mentre es dedicava a conquerir la meitat del mon conegut l’home també tenia temps per reformar el calendari, era un prodigi! Abans de la reforma d’aquest home ja existia un calendari i la part bona es que el calendari ja tenia els dotze mesos que tots coneixem (o hauríem de conèixer), la part dolenta es que només tenia 355 dies, on coi eren els 10 dies i escaig que falten? Es que en l’època romana la terra donava voltes al sol amb més prestesa? No! Simplement anaven desincronitzats l’any solar i l’any civil, quina putada, no? Doncs si, per això cada quatre anys es feia un nyap, que consistia en afegir dos mesos extres a l’any de 22 i 23 dies. O sigui que ens trobem amb 3 anys curts de 355 dies i llavors un any interminable de 400 dies dividit en 14 mesos, no s’havia de ser un crac per veure que això era un cristo de calendari, bé, encara no havia nascut Jesús, per tan l’expressió deuria ser un altra, em sembla que simplement en deien un puto desastre. Tornem amb el nostre amic Juli Cèsar, com us deia al principi d’aquest llarg paràgraf, va ser qui va decidir que aquest caòtic calendari s’havia d’arreglar sí o sí i després de consultar-ho amb uns col·legues astrònoms egipcis, ja que els egipcis eren més espavilats i portaven uns quants mil·lennis seguint un calendari solar com deu mana (o més ben dit, Ra, Deu del sol mana), va crear el calendari julià (que menys que posar-li el seu nom, no?), un calendari amb cap i peus on els anys tindrien 365 dies amb els anys de traspàs de 366 dies inclosos, així sí!

Recordeu a Assegurançatòrix, el bard del poble? La seva música era molt apreciada

Recordeu a Assegurançatòrix, el bard del poble? La seva música era molt apreciada

El calendari julià anava prou bé, tan bé que va funcionar durant un mil·lenni i mig, que es diu ràpid però són una bona pila d’anys, per exemple, bastants més dels que té la sogra. Però el calendari julià no era perfecte, tenia un lleuger desajust, catxis dena! El calendari considerava que els anys duraven 365 dies i 6 hores, i que aquestes 6 hores es corregien afegint un dia extra cada quatre anys, concretament un dia que potser us sonarà, el 29 de febrer, quina casualitat, eh? El cas es que l’any solar no dura 365 dies i 6 hores sinó que dura 365 dies, 5 hores, 48 minuts i 45 segons. En un primer moment els 365 dies i 6 hores pot semblar una bona aproximació a la realitat, i realment ho és si pensem en l’esperança de vida mitja de l’home en aquella època, però si ho mirem en segles resulta que després d’un segle anem gairebé 19 hores desfasats! Oh! Horror! Es hora d’aixecar els braços i començar a corre histèrics en cercles!

Acabo el post aquí deixant per demà la intriga de saber com van arreglar tal des-ajustament. Pons’s Blog, creant tensió dramàtica des el 2006 ^^

BCPP: McAbeu

Comentaris
 1. ahse ha dit:

  Dimonis! Si he d’estar corrent en cercles amb els braços aixecats fins demà em quedaré sense glucogen – també conegut com a sucre original en xinès 糖原 – als muscles…

 2. McAbeu ha dit:

  Molt interessant i, malgrat que ja sé la solució a la intriga que planteges, no em perdre el post de demà.

  Els teus posts divulgatiu són els meus preferits sens dubte… Amb això no vull dir que els altres que fas no estiguin també molt bé… Bé potser menys els de sèries… No, els de sèries també estan bé… Però no tant com els divulgatius… Encara que ja he dit que això no implica que els altres estiguin malament… (millor que pari, això d’escriure histèricament en cercles és molt cansat). ;-D

  PS: No sé si ja ho tens previst però, ja que parles de calendaris, podries comentar la raó de que juliol i agost, sent mesos que van seguits, tinguin tots dos 31 dies. Una prova de que tens raó quan dius que els romans sabien organitzar calendaris… i alhora acontentar als que manen. ;-)

  • Pons ha dit:

   Segur que coneixes com es va arreglar el problema que tenia el calendari julià, però alguna de les anècdotes que va comportar aquest “arreglo” es possible que no la coneguis.

   Us veig molt histèrics, hauré de vigilar més amb les metàfores.

   La idea de la saga de posts es parlar de la actualització del calendari gregorià, lo d’avui es només una introducció de com estaven les coses, per tan no havia pensat en parlar més dels romans, qui sap si en una altra ocasió.

  • ahse ha dit:

   Quants cercles has fet fins ara? Més que l’AhSe??

 3. Eva ha dit:

  Un BCPP a l’únic comentari??

 4. Xavier Pujol ha dit:

  Als calendaris de la Roma de Juli, quina foto hi posaven, si encara no s’havien inventat els camions ni les camioneres??

 5. XeXu ha dit:

  A mi els anys de 14 mesos em van bé, sempre i quan vagin acompanyats de 14 pagues. Sí, ja sé que la gent té 14 pagues igualment amb els anys de 12 mesos, però a casa som pobres, ves.

 6. gembabe ha dit:

  Segur que en l’època romana la terra no donava voltes al sol amb més prestesa? Ho pots demostrar? Ho pot demostrar la teva sogra??

 7. glòria ha dit:

  Quina sort tenir al abast un blog com el del Pons que ens posa la cultura al abast d’una manera amena i assequible a qualsevol intel·lecte. Esperaré a “la solución mañana” pacientment, sense buscar a la viquipedia ni enlloc, perquè segur que tu ho expliques millor.

 8. […] gembabe on Cas típic 2476: noi li agrada noia, noi li agrada la sincronització (1/4) […]

 9. Consol ha dit:

  Estic intrigada: estem o no sincronitzats amb l’Univers? Estic impacient per saber la resposta.

  • Pons ha dit:

   Què vol dir està sincronitzat amb l’univers? Jo sabent que estem sincronitzats amb la resta de la terra ja estic content.

 10. JOMATEIXA ha dit:

  Bé, bé. Així que aquesta serà una setmana d’aquelles en que aprendrem coses interessants, no? Doncs m’apunto.
  Tot i que encara no he repassat els post de la setmana passada!! Al final suspendré el curs :(

  • Pons ha dit:

   Cada dia s’aprenen coses interessants en aquest blog! La diferència es que aquesta setmana seran coses històriques

 11. […] CT2476 – CT2477 – CT2478 – CT2479: Sincronització […]

 12. […] recupero el CT2476 sobre la sincronització del calendari […]

 13. […] in Pons’s Blog….La primera part de la sincronització. Si heu llegit el post anterior que acabo d’enllaçar us haureu quedat amb la idea que el […]

Comenta que es gratuït, de moment...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s